Srijeda, 28 rujna, 2022

Hadžikadić o Dodikovim izjavama: Ne reagujem na sve, ali ovo ne smije proći bez odgovora

Nemojte propustiti

– Ova izjava o nemogućnosti zajedničkog života dvije najbrojnije vjerske zajednice, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u cijelom svijetu, jednostavno ne smije proći bez odgovora – kazao je predsjednik Platforme za progres i kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić. Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti:

Ne mogu da prestanem da razmišljam o svim nacionalističkim i fašističkim izjavama koje smo imali priliku čuti u toku ove izborne kampanje.

Izjava gospodina Dodika možda i najbolje oslikava svijest naših političara koji ne biraju sredstva da osvoje vlast.

U svojoj borbi za vlastite kratkoročne koristi, izgleda da nisu svjesni dugoročnih posljedica koje ostavljaju društvu.

Fašizam i nacionalizam ne pišu na programu nijedne stranke ili pojedinca. Fašizam dolazi tiho, prikrada se noću, neopažen, uvlači se u misli, osjećaje i jednom kada shvatite da je tu, od njega nema bijega.

Naši političari nisu nacionalisti po uvjerenju. Međutim, u borbi za vlast, koristeći nacionalizam kao najlakše sredstvo za dobijanje pažnje javnosti, olako flertuju sa istim. Maze ga, povlađuju mu i bez razmišljanja njime začine svoje ostrašćene govore: Hrišćani i muslimani ne mogu zajedno živjeti!?

Ja ne želim reagovati na svaku izjavu beskrupuloznih političara koji koriste sva sredstva za samopromociju, medijsku pažnju i priliku da još i više otvrdnu svoju biračku bazu koju su oni sami i proizveli. Takvih izjava ima prečesto.

Ali ova izjava o nemogućnosti zajedničkog života dvije najbrojnije vjerske zajednice, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u cijelom svijetu, jednostavno ne smije proći bez odgovora.

Takvo nešto može reći samo osoba koja jednostavno nema trunke odgovornosti, empatije i humanosti u sebi. To je dno ljudske svijesti. Ili, možda i bolje rečeno, potpuno odsustvo ljudske svijesti.

Takvima nije mjesto na političkoj sceni. On bi morao biti osuđen od strane cijelog čovječanstva, ali prije svega od pripadnika naroda iz reda iz kojeg dolazi i za kojeg tvrdi da on predstavlja.

Zašto oni šute?

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo