Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Hadžikadić: Svakoga možeš slagati, ali trbuh nikako

Nemojte propustiti

Dok Dodik „cijepa“ državu, dok HDZ „produbljuje“ krizu, dok nas SDA „brani“, dok „opozicija“ sve nabrojane kritikuje i dok Međunarodna zajednica sve to pomno analizira, život pored nas teče i odnosi prilike, a donosi realne probleme, kojima se ovdje više niko i ne bavi.

Međutim, koliko god istinu potapali, ona uvijek ispliva i nemoguće je ignorisati.

Rimski filozof i književnik Seneka je zapisao „Svakoga možeš slagati, ali trbuh nikako“.

Mnogi trbusi u našoj zemlji idu na spavanje gladni. Mnogi su, ne vidjevši izlaz, „otišli za hljebom“ u neke druge zemlje.

Jedna takva ogoljena istina u vidu demografske naglosilazne krivulje kaže da je, u FBiH, u posljednjih godinu dana duplo više umrlih nego rođenih.

Ako „zagrebemo“ malo ispod površine, bez naročitog analitičkoga pristupa, lako ćemo uvidjeti nekoliko činjenica;

– Činjenica jeste da pandemija nemilosrdno odnosi živote naših građana, koje u Republici Srpskoj liječe industrijskim kisikom, a koje u FBiH liječe neupotrijebljivim respiratorima koje je Vlada FBiH platila 10 miliona KM.

– Činjenica je da ljudi umiru i od drugih bolesti, obzirom da nam je prosječna starost populacije sve viša, a da su uvjeti života u trećoj starosnoj dobi na granici ljudskosti, o čemu najbolje svjedoči visina penzija u Bosni i Hercegovini.

– Činjenica jeste da se djeca ne rađaju, jer mlada populacija napušta zemlju i odlazi u druge zemlje tražiti socijalnu egzistenciju i sreću, koju im njihova domovina nije pružila. Jedan podatak, također novijeg datuma, kaže kako je u ovoj godini na rad u Sloveniju otišlo čak 16 000 građana Bosne i Hercegovine. Koliko je otišlo tek u Njemačku – ne smijemo ni pretpostavljati.

Ko nam je kriv za navedeno?

Je li Dodiku i RS-u kriva FBiH i Bošnjaci što se najteži covid pacijenti, u bolnicama širom Republike Srpske, liječe neadekvatnim kisikom i nezakonitim metodama sa upitnim ishodom?

Je li SDA-u i Bošnjacima kriv Dodik što je pronevjereno 10 miliona KM-a u nabavci nefunkcionalnih i precijenjenih respiratora? Ili, jesu li SDA-u i Bošnjacima krivi Hrvati i Čović što je rudarska populacija dovedena na prosjački štap?

Je li Čoviću i Hrvatima kriv „nelegitimni“ član Predsjedništva BiH Željko Komšić što djeca u Zapadnohercegovačkom kantonu ne pohađaju nastavu, jer prosvjetni radnici svoja prava traže štrajkom?

Svi znamo da je odgovor ne.

Krivi su SNSD, HDZ i SDA koji, po matrici stranačke pripadnosti, netransparentnim tenderima štimaju poslove sebi bliskim firmama, nagomilavaju podobni stranački kadar u državna preduzeća i izvlače javni novac za vlastite potrebe, dok pri tom „guše“ realni sektor, radnu snagu, penzionere i sve građane koji nemaju elitnu stranačku pripadnost.

Kriva je i opozicija, koja, iako je deklarativno opredijeljena protiv vladajućih, ne preuzima odgovornost za poluge vlasti koje kontrolira, već se, po uhodanim obrascima vladajućih, pokušava nametnuti nepotizmom i drugim metodama koje jamče višedecenijsko vladanje.

Realnim problemima se niko ne bavi. Oni su nepopularni i teški.

Mnogo lakše je ostati na duboko utkanim šinama populističkih obrazaca, te manipulisati nacionalnim i patriotskim osjećajima ljudi; secesija RS-a, federalizam na jugu države, unitarizam političkog Sarajeva i tako u krug. Vrijeme prolazi, prolaze i prilike. Jedni te isti vladaju, a nagomilanih problema sve je više. Srećom, imamo mnogo „tepiha“.

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo