Četvrtak, 25 travnja, 2024

Hague: Udaljite se od bezuspješne i stagnirajuće politike

Preporučeno

hague

Građani BiH imaju pravo na zaposlenje, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. Nedostatak donošenja ključnih odluka Bosance i Hercegovce pogađa nepravedno i ima ozbiljne posljedice na put zemlje ka EU. Ujedinjeno Kraljevstvo je veliki prijatelj ove zemlje i spremni smo da pomognemo na bilo koji način – stav je britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.

Upriličeni su susreti sa tri člana Predsjedništva BiH, ministrom vanjskih poslova dr Zlatkom Lagumdžijom, specijalnim predstavnikom EU/šefom Delegacije EU Peterom Sorensenom, grupom građana uključenih u rad plenuma u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Zenici, i članovima organizacija civilnog društva.

William Hague je potaknuo lidere da se udalje od bezuspješne i stagnirajuće politike iz proteklih godina i da se usmjere na pitanja i reforme koje utiču na svakodnevni život građana i na napredak BiH ka EU i NATO.

Hague je izrazio zadovoljstvo boravkom BiH treći put kao ministar vanjskih poslova i naglasio da je mir postignut ali je ostao još veliki posao koji treba završiti.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić razgovarali s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Gutteresom u New Yorku

Istakao je da ostaje u potpunosti posvećen pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izgradi svoj prosperitet i stabilnost kao i da napreduje prema članstvu u EU i NATO, te da je uvijek veliko iskustvo sresti mlade i talentovane bosance i hercegovce i predstavnike civilnog društva, kao što je to bio slučaj sinoć.

– Ovo je država koja može imati odličnu budućnost, ukoliko se snage svih njenih građana u potpunosti iskoriste u okviru jakog demokratskog okruženja u kojem se mogu razvijati – kazao je Hague.

Istakao je da, kao prijatelji BiH, zabrinuti su zbog nemogućnosti države da u proteklim godinama ostvari napredak na putu ka EU i NATO kao i negativnim uticajem koji ona ima na društvo i ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Izrazio je nadu da će se predstojeći izbori baviti pitanjima na koji način BiH može prevazići ove probleme.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH usvojilo program rada: Prioritet refeorme na EU putu

– Ovo je prilika za BiH da napravi izbor koji će joj omogućiti napredak prema Evropi i poveća prosperitet kao i za neka nova lica da istupe na scenu i da birači liderima ukažu na svoje prioritete putem glasačkih listića. Izbori su također prilika da građani BiH pozovu lidere na odgovornost za nedostatak reformi i da ukažu na svoju želju za promjenama – rekao je Hague.

Dodao je, da je ovo također i prilika za lidere da prevaziđu uske stranačke i lične interese i da rade na zadacima od većeg značaja.

Govoreći o nedavnim protestima građana kazao je da su oni izraz velikog nezadovoljstva koje građani osjećaju prema očitom neuspjehu njihovih lidera da riješe kjlučna društveno-ekonomska pitanja kao i pitanje široko rasprostranjene korupcije.

– Ovo su legitimni protesti o pitanjima koja se tiču običnih Bosanaca i Hercegovaca, a to su zaposlenje, obrazovanje i zdravstvena zaštita. Nedostatak napretka po ovim pitanjima pogađa obične građane i ima ozbiljan uticaj na put BiH prema Evropskoj uniji – naglasio je Hague.

Upravo se čita:  Akcija “Piramida”: Više od 150 policajca vrši pretrese na 16 lokacija u BiH

U razgovorima sa ovdašnjim liderima, on je istakao važnost uvažavanja zahtjeva građana, odgovora na zahtjeve za promjenama i poduzimanja konkretnih mjera.

Rekao je da će međunarodna zajednica pružiti punu podršku bosanskim partnerima koji su iskreno posvećeni reformama.”

Jutros je William Hague zvanično otvorio nove prostorije Britanske ambasade u Sarajevu.

– Drago mi je što mogu da objavim da danas podižemo britansku zastavu čime i zvanično otvaramo novu Britansku ambasadu u Sarajevu. Današnje otvaranje je dokaz posvećenosti britanske vlade saradnji sa BiH kako bi se postigla prosperitetnija i sigurnija budućnost za cijelu zemlju – rekao je William Hague, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas