Srijeda, 23 lipnja, 2021

Hajde, Mile, ako smiješ: “Raspiši referendum ili prestani vodati Srbe žedne preko vode”

Nemojte propustiti

“Po ovoj rezoluciji i njenim zaključcima, Narodna skupština bi sutra trebalo da raspiše referendum o samostalnosti RS-a, umjesto što nam SNSD ponovo nudi već ispričanu priču o samostalnosti”, naglašavaju u DNS-u, prenosi BN TV.

“Pozivamo SNSD da, umjesto po ko zna kojeg po redu zamajavanja javnosti Republike Srpske o nezavisnosti i otcjepljenju RS-a, na sutrašnjoj sjednici realizuje zaključke Narodne skupštine od 22. februara 2008., kada je usvojena Rezolucija o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima Republike Srpske”, kaže se u saopštenju za javnost DNS-a.

“Ti zaključci omogućavaju da se odmah raspiše referendum o statusu Republike Srpske, umjesto da se ide u jalove rasprave s koalicionim partnerima SNSD-a – SDA i HDZ-om”, stoji u saopćenju ove partije.

DNS podsjeća SNSD na dva ključna zaključka i pita kada će ih realizovati:

“Ukoliko veći broj zemalja članica Ujedinjenih nacija, a prije svega Evropske unije, prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, Narodna skupština smatra da bi time bio uspostavljen nov međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na samoopredjeljenje, do razdruživanja”, navode u DNS-u i dodaju: “U tom slučaju, Narodna skupština Republike Srpske smatra da ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu. Ako se u institucijama Bosne i Hercegovine ne prihvate dejtonski položaj i ovlašćenja Republike Srpske, nastavi pritisak na Republiku Srpsku, da se mijenja njen status protivno njenoj volji, ukoliko Bosna i Hercegovina uđe u proces međunarodnog priznavanja Kosova i Metohije, Republika Srpska će ući u proceduru utvrđivanja svog državnopravnog statusa, na osnovama demokratskog i mirnog rješavanja pitanja i odnosa u Bosni i Hercegovini.

Stoga pozivamo SNSD da realizuje postojeću Rezoluciju i zaključke, u čemu će imati podršku DNS-a. Ukoliko to SNSD ne učini, biće jasno da je jedini cilj njihove najnovije inicijative da po svaku cijenu sakriju ekonomski kolaps Republike Srpske i ogromno nezadovoljstvo naroda”, ističe se u saopćenju DNS-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo