Petak, 5 ožujka, 2021

Halep pod kontrolom Slobodne vojske Sirije

Nemojte propustiti

Policija od danas pojačano kontrolira poštivanje mjera, kazne i do 1.500 KM

Ministar MUP-a KS Admir Katica je pozvao građane da od danas poštuju naredbe i upozorenja policijskih službenika i da...

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Dopisnik agencije Anadolija od lokalnih izvora saznaje da je Slobodna vojska Sirije, nakon nekoliko dnevnih sukoba sa vojskom odanom sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, uspjela zauzeti drugi po veličini grad u Siriji Halep. Centar ovog dvomilionskog grada, veći dio teritorije, kao i sama tvrđava Halep nalaze se pod kontrolom Slobodne vojske Sirije.

Foto:AnadolijaJučer i sinoć su vođene ključne borbe za Halep, a Slobodna vojska Sirije je uspjela zauzeti bitne vojne baze režimske vojske, koja je nakon gubitka velikog dijela teritorije u ovom dijelu zemlje, izvela snažne artiljerijske i zračne napade s ciljem da povrati kontrolu nad gradom.

Sirija je i sinoć bila poprište vojnih operacija režimske vojske predsjednika Bashara al-Assada, a Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u toj zemlji je saopćila da je u jučerašnjim sukobima stradalo najmanje 130 osoba.
Sirijsko revolucionarno vijeće je saopćilo da sirijska vojska i dalje artiljerijom i zračnim napadima razara naselja u glavnom gradu Damasku.

Halep, Hama, Dey-ez Zor i Dera su gradovi u kojima se također vode intenzivne borbe između sirijskih snaga sigurnosti i Slobodne vojske Sirije.

Sirijski narod preživljava teške dane, a sve više ljudi spas i smještaj traže u izbjeglištvu, posebno u izbjegličkim kampovima u Turskoj.

Samo jučer je u Tursku prešlo 1.205 Sirijaca. Među izbjeglicama je 49 dezertera iz sirijske vojske i 31 ranjenik. Svi su ušli u Tursku preko graničnog prleaza kod Hataya. Ranjenici su prevezeni u bolnicu, dok su ostale izbjeglice smještene u centrima za kolektivni smještaj specijano izgrađenim za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica.

Siria Network News (SNN) je objavila da je sirijska vojska jučer izvršila dva masakra u provinciji Džedide Artuz i u centru Hame i ubila ukupno 100 ljudi. U vijesti SNN-a se navodi da je 50 osoba u Džedide Artuzu zarobljeno, vezano, a potom strijeljano, dok je preostalih 50 osoba ubijeno u centralnom dijelu damaške regije Hame. Svih 50 osoba ubijenih u Hami su članovi tri porodice, javio je SNN.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Da li je ovaj put pretjerala? Jelena Karleuša opet osvanula kao od majke rođena, pljušte komentari na sve strane

Srbijanska pjevačica Jelena Karleuša veoma je aktivna na društvenim mrežama. Karleušu samo na Instagramu prati više od 2,3 miliona obožavalaca,...

Možda vas zanima i ovo