Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Halep pod kontrolom Slobodne vojske Sirije

Nemojte propustiti

Dopisnik agencije Anadolija od lokalnih izvora saznaje da je Slobodna vojska Sirije, nakon nekoliko dnevnih sukoba sa vojskom odanom sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, uspjela zauzeti drugi po veličini grad u Siriji Halep. Centar ovog dvomilionskog grada, veći dio teritorije, kao i sama tvrđava Halep nalaze se pod kontrolom Slobodne vojske Sirije.

Foto:AnadolijaJučer i sinoć su vođene ključne borbe za Halep, a Slobodna vojska Sirije je uspjela zauzeti bitne vojne baze režimske vojske, koja je nakon gubitka velikog dijela teritorije u ovom dijelu zemlje, izvela snažne artiljerijske i zračne napade s ciljem da povrati kontrolu nad gradom.

Sirija je i sinoć bila poprište vojnih operacija režimske vojske predsjednika Bashara al-Assada, a Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u toj zemlji je saopćila da je u jučerašnjim sukobima stradalo najmanje 130 osoba.
Sirijsko revolucionarno vijeće je saopćilo da sirijska vojska i dalje artiljerijom i zračnim napadima razara naselja u glavnom gradu Damasku.

Halep, Hama, Dey-ez Zor i Dera su gradovi u kojima se također vode intenzivne borbe između sirijskih snaga sigurnosti i Slobodne vojske Sirije.

Sirijski narod preživljava teške dane, a sve više ljudi spas i smještaj traže u izbjeglištvu, posebno u izbjegličkim kampovima u Turskoj.

Samo jučer je u Tursku prešlo 1.205 Sirijaca. Među izbjeglicama je 49 dezertera iz sirijske vojske i 31 ranjenik. Svi su ušli u Tursku preko graničnog prleaza kod Hataya. Ranjenici su prevezeni u bolnicu, dok su ostale izbjeglice smještene u centrima za kolektivni smještaj specijano izgrađenim za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica.

Siria Network News (SNN) je objavila da je sirijska vojska jučer izvršila dva masakra u provinciji Džedide Artuz i u centru Hame i ubila ukupno 100 ljudi. U vijesti SNN-a se navodi da je 50 osoba u Džedide Artuzu zarobljeno, vezano, a potom strijeljano, dok je preostalih 50 osoba ubijeno u centralnom dijelu damaške regije Hame. Svih 50 osoba ubijenih u Hami su članovi tri porodice, javio je SNN.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru. Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj,...

Možda vas zanima i ovo