Petak, 1 ožujka, 2024

Halidu Bešliću odbijen zahtjev za hrvatsko državljanstvo?

Preporučeno

Halid Bešlić je u više navrata tražio hrvatsko državljanstvo, ali ga nikada nije dobio. Iako su na slične zahtjeve drugi umjetnici iz Bosne i Hercegovine, na preporuku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, prije ili kasnije dobijali domovnicu, sarajevski folker očigledno nije bio te sreće. Ili bolje reći – nema odgovarajuće zasluge!

Pojedinci su Hrvatima očigledno podobniji, da ne kažemo kulturniji od drugih. Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović je baš ovih dana na Sarajevo film festivalu, u intervjuu za jednu TV kuću s posebnim ponosom govorio o hrvatskom državljanstvu koje je dobio u proljeće.

Njega je Ministarstvo kulture ocijenilo kao građanina od posebnog interesa za Hrvatsku, a rješenje mu je potpisao ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. Takva procedura uobičajena je i za vrhunske sportiste iz inostranstva koji zatraže da postanu punopravni građani Hrvatske, a njima se državljanstvo dodjeljuje na preporuku Ministarstva sporta.

Iako se mnogo rjeđe govori o onima koje su preporučili zaduženi za kulturu, trebalo bi spomenuti i da je hiphoper Edo Majka, koji je poznat po upornosti u traženju hrvatskih papira, 2010. godine napokon dobio ono što je želio.Ali Halid Bešlić nije.  Kako stoje stvari,i neće.

halid beslic

(Kurir)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas