Petak, 24 ožujka, 2023

Halidu Bešliću odbijen zahtjev za hrvatsko državljanstvo?

Nemojte propustiti

Halid Bešlić je u više navrata tražio hrvatsko državljanstvo, ali ga nikada nije dobio. Iako su na slične zahtjeve drugi umjetnici iz Bosne i Hercegovine, na preporuku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, prije ili kasnije dobijali domovnicu, sarajevski folker očigledno nije bio te sreće. Ili bolje reći – nema odgovarajuće zasluge!

Pojedinci su Hrvatima očigledno podobniji, da ne kažemo kulturniji od drugih. Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović je baš ovih dana na Sarajevo film festivalu, u intervjuu za jednu TV kuću s posebnim ponosom govorio o hrvatskom državljanstvu koje je dobio u proljeće.

Njega je Ministarstvo kulture ocijenilo kao građanina od posebnog interesa za Hrvatsku, a rješenje mu je potpisao ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. Takva procedura uobičajena je i za vrhunske sportiste iz inostranstva koji zatraže da postanu punopravni građani Hrvatske, a njima se državljanstvo dodjeljuje na preporuku Ministarstva sporta.

Iako se mnogo rjeđe govori o onima koje su preporučili zaduženi za kulturu, trebalo bi spomenuti i da je hiphoper Edo Majka, koji je poznat po upornosti u traženju hrvatskih papira, 2010. godine napokon dobio ono što je želio.Ali Halid Bešlić nije.  Kako stoje stvari,i neće.

halid beslic

(Kurir)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Arifhodžić reagovao povodom ‘još jedne zlonamjerne izjave Ambasade Ruske Federacije u BiH’

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića stiglo nam je pismo koje u nastavku prenosimo u cijelosti i...

Možda vas zanima i ovo