Utorak, 19 listopada, 2021

Hamdija Puljarga – Geolog i jedan od najuspješnijih mljekara u Bugojnu

Nemojte propustiti

Sve dosadašnje analize stručnjaka potvrdile su da općina Bugojno raspolaže idelanim uvjetima za razvoj stočarstva i poljoprivrede. Upravo u ovim privrednim granama mnogi su pronašli izvor vlastite egzistencije, ali i dodatne zarade, što je značajno u ovo vrijeme kada je veoma teško doći do stalnog zaposlenja.

bugojno-hamdijaUvjeren da na vlastitom pragu može uposliti svoju porodicu, Hamdija Puljarga iz naselja Gračanica kod Bugojna, prije trinaest godina je, kako kaže, donio odluku zbog koje se, uprkos teškoćama na koje je nailazio, nije pokajao. Ovaj geolog u Rudniku uglja “Gračanica” Gornji Vakuf-Uskoplje važi trenutno za jednog od najuspješnijih proizvođača mlijeka na području bugojanske općine.

– Počeo sam 2000. godine s četiri do pet krava. Danas imam 12 muznih grla, nekoliko junica i desetak u uzgoju. Nije bilo lako. Zima je bila duga i trebalo je ishraniti ovoliki broj grla. Ali, uspjeli smo nekako, iako smo bili prinuđeni da smanjimo stado za 12 grla – kaže Puljarga.

Dodaje da ono čime se bavi skupa sa svojom porodicom može raditi samo neko ko to istinski voli.

– Krenete iz nekog interesa, očekujete brzu i laku zaradu. Ali, kada uđete u sve ovo, taj ekonomski pokazatelj se pretvori u strast. Posebno u momentima kad prvi put ugledate zdravo tele, kada ga hranite i, na koncu, kada dođe obračun od plaće – priča Hamdija, pokazujući zadnji izvještaj o proizvodnji i kvalitetu mlijeka, koji je upravo bio predao u mljekaru.

Inače, dnevne količine mlijeka koje predaje u Mljekaru “Agrocentar“ Pajić Polje u općini Gornji Vakuf-Uskoplje kreću se od 120-250 litara dnevno, zavisno od broja steonih krava i teladi. Mlijeko je, tvrdi, ekstra kvalitete, kao, uostalom, mlijeko većine proizvođača u BiH. Često se, priznaje, sa svojim prijateljima “zakači“ kada se u razgovoru nametne pitanje zašto građani BiH kupuju uvozne a izbjegavaju domaće proizvode.

– Žalosno je to. To je, jednostavno, stvar navike kod ljudi. Mislim da bi nadležne institucije mogle puno učiniti da se stvari promijene i da naši kupci počnu konačno kupovati domaći proizvod i da pritom budu svjesni koliko su pomogli svoju državu – smatra Hamdija Puljarga.

Zadovoljan je onim što je postigao skupa sa svojom porodicom, suprugom Zlatom i četvericom sinova, od kojih su dvojica na birou za zapošljavanje. Jedna od njegovih najvećih želja je da poširi proizvodnju i omogući djeci da imaju penziono i zdravstveno osiguranje.

-Zadovoljan sam što sam sebe i cijelu porodicu uposlio. Djeca nisu na ulici, imaju svoje zadatke i obaveze, hrane stoku. Bez njih i bez pomoći supruge, koja je stub svega, ne bih mogao ništa. Dva sina su na birou. Žao mi je što još nisu osigurani, što im ne teče radni staž. Ali, imam namjeru ove godine, ako uspijem, povećati proizvodnju i prijaviti ih, da im ide penzijsko i socijalno osiguranje. Moram vidjeti s općinskim strukturama šta je najbolje da uradim, da li da registriram obrt, zadrugu ili preduzeće – kaže na kraju ovaj uzorni domaćin

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo