Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Haos po gradovima BiH: Gore Sarajevo, Zenica, Bihać…Zapaljena zgrada Predsjedništva BiH? (Foto)

Nemojte propustiti

Foto: M.M.
Foto: M.M.

Reporter Fene javlja sa lica mjesta kod Alipašine džamije u Sarajevu, da je jedan broj demonstranata upao u prodavnice – trafiku u blizini zgrade Vlade Kantona Sarajevo i Predsjedništva BiH i da su počeli pljačkati robu.

U plamenu je i policijska kućica ispred zgrade Predsjedništva BiH. Opkoljena je zgrada Predsjedništva odakle se građani koji su se tu zatekli dali u bijeg. Iza zgrade se diže gusti dim i osjeti se miris paljevine.

Demonstranti su se po svemu sudeći probili do zgrade Predsjednišva BiH.

Zgrada Vlade Kantona Sarajevo je u plamenu. Demostranti su polupali sva stakla i zapalili stražarske kućice. Policija se povukla iza zgrade, a kamenovanje i paljenje je u toku, piše federalna.ba.

Foto: Fena
Foto: Fena

Demostranti su polupali sva stakla i zapalili stražarske kućice. Policija se povukla iza zgrade, a kamenovanje i paljenje je u toku.Nekoliko demonstranata ispred zgrade Vlade Sarajevo povrijeđeno je i uhapšeno. Ekipe hitne medicinske pomoći su stigle na mjesto protesta da bi evakuirale povrijeđene. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu primljene su tri povrijeđene muške osobe, koje su povrede zadobili na protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Policija je proširala krug zaštite zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Ulice su blokirane, a vika i psovke demonstranata okupljenih oko zgrade Vlade Kantona Sarajevo se ne stišavaju.

Zenica: Zapaljena zgrada Vlade

Demonstranti su došli na parking sa privatnim automobilima iza zgrade Vlade ZDK, te nekoliko automobila gurnuli u korito rijeke Kočeve. Na parkingu gori nekoliko automobila koje nisu uspjeli gurnuti u korito. U međuvremenu je još nekoliko desetina policajaca zadobilo povrede, zapaljeno je i uništeno nekoliko obližnjih objekata.

zenica

Demonstranti okupljeni ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona zapalili su više prostorija u tom objektu iz kojeg je krenuo crni dim. Kako javlja Anadolija, demonstranti nisu dozvolili prilazak vatrogasnom vozilu. Nakon izbijanja požara, policajci koji su čuvali zgradu Vlade ZDK, odložili su opremu i demonstrantima prepustili kontrolu nad tim objektom.

U Kantonalnoj bolnici Zenica danas je primljeno 20 osoba, od kojih je 13 policajaca i sedam civila, kazala je portparolka KBZ-a Džanana Hedžić. Jedan policajac je teže povrijeđen, zadobio je lom potkoljenice. Hedžić je dodala da su brojne ekipe hitne medicinske pomoći na terenu i da u bolnicu stižu i novi povrijeđeni.

Visoko: Razbijeni prozori na zgradi općine

Više stotina ljudi okupilo se danas ispred zgrade Općine Visoko kako bi izrazili podršku protestima u Tuzli, ali i iskazali nezadovoljstvo stanjem u svom gradu.

Razbijena stakla na zgradi općine (Foto: A .J.)
Razbijena stakla na zgradi općine (Foto: A .J.)

Protesti su počeli u 13 sati, a ubrzo nakon toga demonstranti su počeli jajima i kamenjem gađati zgradu općine

Nosili su transparente i uzvikivali parole kao što su “Visoko-tamni vilajet” ili “Izlazite napolje!”, “Podrška Tuzli” ali nema sukoba sa policijom.

Kako javlja reporter Bh-index portala stakla na zgradi općine su razbijena.

Gradonačelnik Brčkog “zarobljen” na protestima

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić je „zarobljen“ na protestima u Brčkom, saznaje portal „Otisak“. Kako pišu, Domić je izašao da se obrati nezadovoljnim sugrađanima, ali nije bilo megafona pa se to pretvorilo u izjavu za medije što je demonstrante razjarilo.

Svi zaposlenici napustili su zgradu Vlade USK. Kako Dnevni avaz nezvanično saznaje, na stražnji ulaz su u zgradu ušli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a i čekaju naređenje da djeluju.

Foto: Bihac.net
Foto: Bihac.net

Kamenovanjem zgrade Vlade USK razbijena su sva stakla s prednje strane zgrade Vlade. Demonstranti su zapalili i službena vozila Vlade Unsko-sanskog kantona. Premijer Kantona Hamdija Lipovača (SDP) dočekao je demonstrante i pokušao im se obratiti, ali oni su ga zasuli kamenjem i grudvama.

Kakanj: Skup protiče mirno i bez incidenata

Drugog dana protesta u Kaknju ispred Općine Kakanj koji su započeli tačno u 13 h okupila se veća grupa građana u odnosu na jučerašnji dan. Prema procjenama na platou je prisutno oko 300 građana. Kao i prethodnog dana Kakakjcima se ponovno obratio načelnik Nermin Mandra (SDA), a osim nekoliko petardi i topovskih udara skup protiče mirno i bez incidenata, javlja Avaz.

Živinice: Nasilje eskaliralo

Nasilje eskaliralo u Živinicama, demonstranti bacaju baklje pred zgradu Općine, kamenjem razbili nekoliko prozora.

(Bh-index, Tip, Avaz, Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo