Subota, 15 svibnja, 2021

Haos u Banjaluci: Studenti sahranili Dodikovu povelju, blokirali saobraćaj i zapalili sijeno!

Nemojte propustiti

Studenti su nosili brojne transparente na kojima su ispisali poruke vlastima zbog nedovoljnih kapaciteta studentskog doma u Banjoj Luci, “praznih” obećanja, te da na izgradnju četvrtog paviljona čekaju već pet godina

Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Više stotina studenata banjalučkog Univerziteta danas je u kampusu Studenstkog centra “Nikola Tesla“, u sklopu akcije “Gužva nam je“, prisustvovalo performansu “svečanog otvaranja“ nepostojećeg četvrtog paviljona te “sahrani“ povelje o nauci i obrazovanju koja je potpisana prošle godine.

Studenti su nosili brojne transparente na kojima su ispisali poruke vlastima zbog nedovoljnih kapaciteta studentskog doma u Banjoj Luci, “praznih” obećanja, te da na izgradnju četvrtog paviljona čekaju već pet godina.

Tražili su od vlasti tačnu informaciju kada će početi izgradnja četvrtog paviljona, a predsjednik Unije studenata RS-a Nikola Dronjak je kazao da su student spremni da krenu u šire demostracije, ako se ne ispune njihovi zahtjevi za proširenje smještajnih kapaciteta u Studentskom centru.

U sklopu performansa nosili su i krst, u znak sahrane povelje o nauci i obrazovanju koja je potpisana prošle godine s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, a nakon toga jedan od studenata je i zapalio nekoliko gomila sijena.

Grupa studenata je potom izašla na saobraćajnu raskrsnicu ispred kampusa gdje su, sjedeći na asfaltu, na nekoliko minuta blokirali saobraćaj, a potom su se opet vratili u dvorište kampusa ovog studenskog cetra.

Skupština studenata Studentskog doma “Nikola Tesla“ pokrenula je prije nekoliko dana akciju pod nazivom “Gužva nam je“, jer se već pet godina obraćaju nadležnim institucijama RS-a za izgradnju četvrtog paviljona, ali bez konkretnog rješenja.

Nezadovoljstvo su danas iskazali noseći transparente na kojima je pisalo “Sebi su izgradili zgradu”, “Nova Vlada stari problem”, “Iz naše sobe od 12 kvadrata za vas neće biti mandata”, “Mi studiramo, oni profitiraju”, “Ima li gužve na autoputu?”, “Hoćemo iz zgrade naše da vidimo Laktaše”, “Ako nama paviljon ne daju, bogme ćemo se preseliti u Vladu” i brojne druge.

Iz resornog ministarstva prosvjete RS su jučer potvrdili da će tender za izgradnju četvrtog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjoj Luci biti raspisan naredne sedmice.

Resorni ministar Goran Mutabdžija rekao je da je to dogovoreno nakon konsultacija s premijerkom Željkom Cvijanović i ministrom finansija Zoranom Tegeltijom te da će u srijedu, 12. juna razgovarati s predstavnicima studenata sa oba javna univerziteta u RS.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo