Petak, 18 lipnja, 2021

‘Hapšenje Mehmedovića bez naloga Tužilaštva upućuje na zloupotrebu SIPA-e’

Nemojte propustiti

Akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojoj je uhapšen Šemsudin Mehmedović, zbog činjenice da je izvedena bez naloga nadležnog Tužilaštva, upućuje na zaključak da se radi o teškoj zloupotrebi jedne od najvažnijih državnih agencija za provođenje zakona i njenom djelovanju izvan okvira demokratske pravne države.

bakir-izetbegovicOvako je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prokomentirao današnje hapšenje poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudina Mehmedovića.

“Sumnja da iza hapšenja stoje lični motivi direktora SIPA-e, Gorana Zubca demonstracija teatralne, spektakularne i tendenciozne upotrebe sile kao i prisustvo odabranih medija prilikom privođenja, kod građana izazivaju opravdano ogorčenje i bude zebnju od sve agresivnijeg uvođenja metoda policijske države”, smatra Izetbegović.

Napomenuo je da demokratske snage u ovoj zemlji neće dozvoliti da zavladaju nekontrolirani teror, strah i nesigurnost, stoji u saopćenju Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Upozorio je da je Bosna i Hercegovina demokratska, pravna država koja ima svoje institucije, legalne i legitimno izabrane predstavnike u njima, koji će se svim demokratskim sredstvima suprotstaviti ugrožavanju pravnog poretka zemlje i kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda.

“Demokratija podrazumijeva vladavinu prava i zato pozivam sve institucije i agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini da rade svoj posao zakonito, odgovorno, efikasno i neovisno od bilo kakvog političkog uplitanja”, istaknuo je Izetbegović u saopćenju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo