Subota, 19 lipnja, 2021

Hapšenje Mehmedovića nije izvršeno po nalogu Tužilaštva BiH

Nemojte propustiti

Nakon što su pripadnici Državno agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili poslanika Šemsudina Mehmedovića, Tužilaštvo BiH je saopštilo da ovo hapšenje nije izvršeno po njihovom nalogu niti da je nadležni tužilac bio upoznat s planiranjem ove aktivnosti.

tuzilastvo“Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Š. M. koji je osumnjičen za ratni zločin. Dalje postupanje u ovom predmetu, isključivo će zavisiti od prikupljenih dokaza”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Nakon što od SIPA-e dobije zvanični izvještaj, tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Predstavnici SIPA-e na konferenciji za novinare optužili su Tužilaštvo BiH i glavnog tužioca Gorana Salihovića za određene opstrukcije u radu na ovom predmetu. Prema navodima SIPA-e, od Tužilaštva je bila zatražena saglasnost za obavljanje pretresa, ali “po prvi put u predmetu ratnog zločina” nije dobijena.

Iz Tužilaštva nisu odgovorili na ove optužbe, a portparol Boris Grubešić nije želio reći ko je nadležni tužilac u ovom predmetu. Istakli su da neće “podleći bilo kakvim pritiscima”, ne navodeći da li je bilo pritisaka i kakvih.

“Tužilaštvo BiH kao pravosudna institucija radi na temelju zakona i prikupljenih dokaza i sve odluke se donose u skladu sa prikupljenim dokazima. Tužilaštvo neće podleći bilo kakvim pritiscima, a takođe ne želi biti subjekt bilo kakvih međusobnih prepucavanja političkih i drugih zvaničnika u BiH”, navodi se u saopštenju.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo