Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Harčenko pojasnio Vučiću nedolazak Lavrova, prije toga mu uputio upozorenje

Nemojte propustiti

Ambasador Ruske Federacije rekao je da bi uvođenje sankcija njegovoj zemlji moglo da naškodi ekonomiji i socijalnoj sferi Srbije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se danas s ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji ga je upoznao s razlozima zbog kojih ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nije došao u Beograd.

“Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavijestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i donio dokumente koji to potvrđuju”, objavio je Vučić na Instagramu.

Ambasador Harčenko rekao je da bi uvođenje sankcija Rusiji moglo da naškodi ekonomiji i socijalnoj sferi Srbije.

– Ekonomija Srbije je veoma vezana u pozitivnom smislu s Rusijom. Svako razumije da bi antiruske sankcije dovele do značajne štete za ekonomiju i socijalnu sferu – kazao je Bocan Harčenko u intervjuu dnevniku Izvestija.

Foto: Instagram

Navodeći razloge zbog kojih smatra da Beograd neće uvesti sankcije Rusiji, ambasador je naveo zvaničan stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, utisak iz ličnih kontakata sa njim, mišljenje apsolutno velike većine građana Srbije.

Na pitanje koji je sistem međusobnih plaćanja sa Srbijom, naveo je da je Srbija prijateljska zemlja, te da zato način plaćanja ostaje isti.

– Istovremeno, u našoj trgovini u cjelini je postavljen zadatak prelaska na plaćanje u nacionalnim valutama, i ono će se postepeno rješavati – dodao je Bocan Harčenko.

Navodi da status Srbije kao kandidata za ulazak u EU “apsolutno nije smetnja za razvoj bilateralnih odnosa”, ukoliko Beograd bude provodio politiku koju vodi sada.

 

– Istovremeno, u Srbiji raste shvatanje da je neophodno aktivnije se oduprijeti pritiscima Zapada ne samo u ekonomskoj sferi, već i u političkim i međunarodnim poslovima, na međunarodnim platformama – rekao je ruski ambasador.

Inače, Vučić je danas kazao da će o nedolasku ruskog ministra Lavrova više govoriti večeras u Dnevniku Radiotelevizije Srbije.

Podsjetimo, Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija zatvorile su svoj zračni prostor za avion koji je danas trebao prevesti ministra Lavrova u Beograd.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Ja nikada nisam primio visoku platu, kao i većina ljudi iz SDA

Što se tiče onih sa visokim platama, Izetbegović navodi da je odnos SDA prema tome poznat. Predsjednik SDA i dopredsjedavajući...

Možda vas zanima i ovo