Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Haris Silajdžić se vraća u politiku?

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

O povratku Silajdžića počelo se sve glasnije šaputati nakon predsjedničkih izbora u Americi, na kojim je pobjedu odnio njegov dugogodišnji poznanik, a neki kažu čak i prijatelj Joe Biden.

Prema sasvim pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne” nekadašnji član Predsjedništva BiH, te osnivač i lider Stranke za BiH, Haris Silajdžić vraća se u političku arenu BiH.

Gostujući sinoć u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, na izravno pitanje voditelja vraća li se na političku scenu Silajdžić nije dao potvrdan odgovor, ali je između redova nagovijestio svoj siguran povratak.

Zanimljivo, Silajdžić se u politiku vratio prije 14 godina i to na rušenju već dogovorenog “aprilskog paketa” ustavnih promjena, a platforma za njegov aktuelni povratak također je “aprilski paket” kojeg je lider SDA Bakir Izetbegović naglo počeo hvaliti proteklih sedmica. Štaviše, Izetbegović je u nekoliko posljednjih istupa otvoreno kazao da će uz pomoć nove demokratske administracije SAD-a na čelu sa Bidenom reafirmirati paket ustavnih promjena koje su 2006. godine iz posve različitih razloga srušili čelnici dviju stranaka, Haris Silajdžić, kao tadašnji lider Stranke za BiH, te Božo Ljubić, tadašnji lider HDZ 1990.

“Aprilski paket ustavnih promjena neće proći! Ja ću se lično angažovati da to zaustavim!”, kazao je sinoć Silajdžić u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, čime je de facto najavio ponovni ulazak u političku arenu i borbu protiv Izetbegovića za poziciju “prvog u Bošnjaka”.

O povratku Silajdžića počelo se sve glasnije šaputati nakon predsjedničkih izbora u Americi, na kojim je pobjedu odnio njegov dugogodišnji poznanik, a neki kažu čak i prijatelj Joe Biden. Kao što je poznato, Biden je u međuvremenu zaokružio svoj novi kabinet, a na ključna mjesta rasporedio je veliki broj kadrova s kojima je Silajdžić dugo godina izravno surađivao i s kojima je i do danas ostao u dobrim odnosim. Bidenova pobjeda osokolila je Silajdžića da prekine političku penziju.

Za razliku od Bakira Izetbegovića, koji već neko vrijeme kod dizajniranja izbornog zakonodavstva pokušava pronaći kompromis između nacionalnog i građanskog, Silajdžić nema takvih dilema. On je otvoreno kazao da će s Bidenovom administracijom afirmirati koncept građanskog ustroja BiH, što je inače teza koja iz dana u dan okuplja sve veći broj pristalica na bosanskoj i bošnjačkoj političkoj sceni.

U video prilogu pogledajte sinoćnji integralni razgovor urednika Centralnog dnevnika Senada Hadžifejzovića i njegovog gosta Harisa Silajdžića.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo