Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Harun Hindija osvojio srebro na matematičkoj olimpijadi

Nemojte propustiti

Bosanskohercegovači tim mladih matematičara na takmičenju bez potpore državnih institucija.

Foto: AnadolijaBosanac Harun Hindija (19) osvojio je srebrenu medalju na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u kategoriji do 19 godina, održanoj u Argentini. On je u Argentini boravio sa još dvojicom kolega iz Federacije BiH i trojicom iz Republike Srpske,ali je jedini iz bosanskohercegovačkog matematičkog tima koji je na tom takmičenju znanja osvojio drugo mjesto i medalju.

Harunov odlazak u Argentinu pomoglo je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, dok je odlazak matematičara iz RS-a pomoglo resorno entitetsko ministarstvo.

Državna ministarstva u Bosni i Hercegovini, nažalost, nisu prepoznala važnost ovog događaja i afirmacije mladih bosanskohercegovačkih talenata, te su stoga mladi matematičari državu predstavljali, a da nisu dobili potporu nijedne državne institucije.

„Nije mi pravo što država nije pomogla i platila nam barem put, da se mi u Argentini osjećamo kao pravi predstavnici države BiH”, kaže Harun koji je će od naredne školske godine svoje školovanje nastaviti na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Haruna je, inače, danas primio sarajevski muftija Husein ef. Smajić, a primemu su prisustvovali imam medžlisa IZ-a Sarajevo Ferid ef. Dautović i glavni imam Gračanice Midhat ef. Čekalović. Oni su izrazili naročito zadovoljstvo što su imali priliku da razgovaraju i čestitaju Hindiju na postignutom uspjehu.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas mogao da primim velikog Bosanca i Bošnjaka Haruna Hindiju. O njegovim dedama i nanama ne treba ni govoriti, jer sama činjenica da je osvojio drugo mjesto na takmičenju u Argentini, govori o velikim ljudima s ovih prostora, te o jednoj lijepoj budućnosti onih koji dolaze poslije nas, koji će i nama kazati kako treba raditi i poboljšati moralno i materijalno stanje društva u kojem danas živimo“, istakao je Smajić.

Harun Hindija, koji dolazi iz Gračanice, osim što je vrhunski matematičar, vrlo dobro uočava i goruće probleme bosanskohercegovačkog društva, te kaže: “Tek kada se postigne uspjeh, dobije se priznanje. U BiH nema nikakvih podsticaja koji bi mlade ljude motivisali za rad.”

Osim matematičkih reprezentativaca iz Bosne i Herceogovine, na olimpijadi u Argentini učestvovala je i ekipa mladih matematičara iz susjedne Srbije čiji takmičari su također osvojili neke od medalja. Teodor fon Burg je osvojio zlatnu, Dušan Šobot srebrenu i Igor Spasojević bronzanu medalju. Na ovogodišnjoj matematičkoj olimpijadi učestvovali su predstavnici 100 zemalja. Naredna matematička olimpijada održava se na Kubi 2013.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Epidemiologinja Jurić: Očekujemo da će se majmunske boginje uskoro pojaviti i u BiH

Kod ozbiljnije pojave povišene temperature sa značajnijim znakovima opće malaksalosti potrebno je odmah kontaktirati svog obiteljskog liječnika koji će...

Možda vas zanima i ovo