Utorak, 2 ožujka, 2021

Haški tribunal: Neizvjestan datum nastavka suđenja Mladiću

Nemojte propustiti

Oštra poruka Željka Komšića: Ko mi ima pravo zabraniti da se krećem zemljom? Ako treba da se tučemo, tući ćemo se…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić posjetio je jučer Stolac i tom prilikom se...

Šta sve otkrivaju “Transkripti genocida”? Radovan Karadžić kazao da se ne kaje zbog Srebrenice: Poslije ćemo se juriti sa Turcima po šumama

Memorijalni centar Srebrenica završio je istraživački projekat "Genocide papers" ili "Transkripti genocida", koji je praktično skup pretraživih stenograma/transkripata sjednica...

Bosna i Hercegovina danas slavi 1. mart, Dan nezavisnosti

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti, nacionalni praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se...

Doktor Gavrankapetanović upozorava: Svih šest COVID odjeljenja koje imamo su puni

Doktor Gavrankapetanović je upozorio na opasnost novog vala virusa u BiH koji donosi vrlo kompleksnu kliničku sliku kod pacijenata...

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, danas je istakla da još uvijek nije poznato kada će biti nastavljeno suđenje optuženiku za ratne zločine i genocid, bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Foto: AnadolijaOna je potsjetila da je Mladić upućen na pregled u lokalnu bolnicu u Haagu.
“Suđenje je prekinuto nakon što se optuženi požalio da se ne osjeća dobro, nakon čega je pregledan od medicinskog osobolja Haškog tribunala, i to isključivo iz mjera predostrožnosti. Optuženi je potom upućen na medicinski pregled u bolnicu u Haagu i zato je današnje ročiste moralo biti otkazano”, istakla je Jelačić.

Portparol Haškog tribunala je također kazala da će tek sutra biti poznati detalji u vezi sa nastavkom suđenja Mladiću.

“Sudija je zakazao sljedeće ročište sutra u devet sati. Ukoliko optuženi bude u stanju da prati suđenje, ono će biti nastavljeno ispitivanjem svjedoka. Ukoliko optuženi i dalje ne bude u sudnici, onda će sudija Alphons Orie saopćiti detalje koji budu dostupni”, navela je Jelačić.

Na pitanje da li je izvjesno da će sutra suđenje Mladiću biti nastavljeno, Jelačić je istakla da trenutno ne postoje jasne indicije.

“Zasad nemamo nikakve indicije o tome hoće li suđenje biti nastavljeno. To je ono što će sudija Orie objaviti sutra ujutru”, izjavila je portparol Haškog tribunala.

Jelačić je objasnila da će na osnovu zdravstvenog kartona haškog optuženika biti poznato kada će suđenje biti nastavljeno.

“Kao i na svakom suđenju, i u svakoj drugoj pravnoj državi, svaki optuženi ima pravo da prisustvuje svome suđenju. Ovaj tribunal ne praktikuje suđenje u odsustvu. Tako da, ukoliko se optuženi osjeća loše, to se mora provjeriti od strane medicinskog osoblja. Na osnovu tog zdravstvenog kartona se odlučuje da li se suđenje može nastaviti”, navela je Jelačić.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima, te za uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Srbiji predloženo novo zaključavanje i policijski čas

Član Kriznog štaba Srbije je novinarima poručio da će se u narednim danima Krizni štab ponovo sastati kako bi...

Možda vas zanima i ovo