Nedjelja, 28 veljače, 2021

Haško tužilaštvo se žali na oslobađanje Karadžića za genocid

Nemojte propustiti

Akademik prof. dr. Mirko Pejanović: Referendum o nezavisnosti je preokret u istorijskom razvoju državnosti Bosne i Hercegovine

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i...

Preminuo je Milan Bandić

ZAGREB - O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost...

“Neophodno je uvođenje poreza na luksuz… Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez”

- Neophodno je uvođenje poreza na luksuz. Prije svega su to skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi...

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Tužilaštvo u Hagu uputilo je danas Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zahtjev za upućivanje žalbe na odluku pretresnog vijeća, kojim je predsjedavao korejski sudija O-Gon Kwon, a koje je u četvrtak donijelo međupresudu u kojoj je ocijenilo da nema dovoljno dokaza da su srpske snage pod vodstvom Radovana Karadžića izvršile genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Foto: ArhivPretresno vijeće Haškog tribunala je, podsjetimo, djelomično prihvatilo zahtjev Radovana Karadžića po pravilu 98 bis i donijelo oslobađajuću presudu po tački 1. optužnice, koja je bivšeg predsjednika Republike Srpske teretila za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina.

Drugi zahtjevi optuženog su odbijeni, tako da Karadžiću ostaje da izvodi svoje dokaze po ostalih 10 tačaka optužnice, uključujući i onu koja ga tereti za genocid u Srebrenici.

U dopisu Haškom sudu kojeg je potpisala tužiteljica Hildegard Uertz-Retzlaff navodi se da je pretresno vijeće, kojim je predsjedavao korejski sudija O-Gon Kwon, izvršilo pogrešnu primjenu zakona u vezi sa tačkom koja se odnosi na genocid u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo oslobađajućom presudom.

“Oslobađajuća presuda u ovom dijelu značajno utječe na ishod kompletnog suđenja, jer predstavlja konačnu presudu po tački 1. (genocid). Žalbeno vijeće bi moglo unaprijediti postupak. Ako se dokaže da je pretresno vijeće pogriješilo po pitanju odluke o genocidu, ta greška bi se sada trebala ispraviti”, navedeno je, uz ostalo, u dopisu tužiteljice Hildegard Uertz-Retzlaff.

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić potvrdila je za AA da je Tužilaštvo dostavilo zahtjev za upućivanje žalbe na odluku pretresnog vijeća u slučaju “Karadžić”.

“Haški tribunal treba dati dozvolu za upućivanje žalbe, a onda će se trebati uputiti i žalba u kojoj će se razraditi osnove na kojima se ona temelji. O ovome se još treba izjasniti odbrana Karadžića, nakon čega će se donijeti odluka u konkretnom slučaju”, izjavila je Jelačić.

Smatra se da je žalba na odluku u slučaju “Karadžić” vrlo važna, te da se po prvi put dešava da Haško tužilaštvo upućuje ovakvu vrstu žalbe na odluke pretresnog vijeća.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH sutra stiže 20.000 ruskih vakcina Sputnik V

U bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS) sutra stiže 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V protiv koronavirusa, javlja Anadolija. Iz...

Možda vas zanima i ovo