Petak, 5 ožujka, 2021

HDZ bojkotuje izbore u Travniku: “Nećemo da biramo nekog novog Željka Komšića”

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Policija od danas pojačano kontrolira poštivanje mjera, kazne i do 1.500 KM

Ministar MUP-a KS Admir Katica je pozvao građane da od danas poštuju naredbe i upozorenja policijskih službenika i da...

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Na izborima za načelnika Travnika u novembru prošle godine najviše glasova osvojio je kandidat SDA Mirsad Peco, koji je preminuo na sam dan izbora.

Općinski odbor HDZ-a BIH Travnik donio je odluku o bojkotiranju prijevremenih izbora za načelnika općine Travnik.

“Odluka našeg općinskog odbora je da ne sudjelujemo na izborima i da to bude bojkot ovog izbornog procesa. Ovo je svojevrstan odgovor na cjelokupnu situaciju, na sve ono što se događalo na sam izborni dan i na poruke koje su se slale kako se ne smije dopustiti da Hrvat bude načelnik Travnika”, izjavio je predsjednik OO HDZ-a BiH Travnik Bojan Domić.

On je ustvrdio kako je Centralna izborna komisija (CIK) BiH načinilo niz propusta i donijelo odluke koje nemaju zakonsko uporište.

Odluka o bojkotu izbora donesena je jednoglasno, a zaključeno je kako će se pravna borba nastaviti i na Ustavnom sudu BiH, gdje će HDZ BiH uputiti apelaciju na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu o održavanju prijevremenih izbora za načelnika općine Travnik, priopćio je Kantonalni odbor HDZ-a BiH Srednja Bosna.

Na izborima za načelnika Travnika u novembru prošle godine najviše glasova osvojio je kandidat SDA Mirsad Peco, koji je preminuo na sam dan izbora.

HDZ BiH smatra da je načelničko mjesto trebalo pripasti kandidatu te stranke Goranu Pejakoviću, koji je bio drugi po broju osvojenih glasova, no CIK je donio odluku da se izbori ponove.

Komentirajući špekulacije da će HDZ BiH na ponovljenim izborima podržati nekog drugog kandidata za travničkog načelnika, Domić je kazao kako se to neće dogoditi, piše Fena.

“Nama je vrlo jasno poslana poruka od nadležnih institucija da su ovo izbori za načelnika Travnika iz reda jednog naroda. Osim što ih smatramo nezakonitima, mi poštujemo načelo legitimnog predstavljanja i ne želimo Bošnjacima birati načelnika, ne želimo poput nekih birati nekog novog Željka Komšića.

Stoga, i ovim putem pozivamo naše članove i simpatizere, kao i Hrvate općine Travnik da podrže našu odluku o bojkotu izbora i da na taj način zajedno pošaljemo poruku CIK-u, ali i cjelokupnoj javnosti što mislimo o ovim izborima te o pokušaju nametanja BiH po mjeri jednog naroda”, istaknuo je Domić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Da li je ovaj put pretjerala? Jelena Karleuša opet osvanula kao od majke rođena, pljušte komentari na sve strane

Srbijanska pjevačica Jelena Karleuša veoma je aktivna na društvenim mrežama. Karleušu samo na Instagramu prati više od 2,3 miliona obožavalaca,...

Možda vas zanima i ovo