Četvrtak, 25 travnja, 2024

HDZ Hrvatske otkrio zašto je glasao protiv sankcija Dodiku, reagovala Jadranka Kosor

Preporučeno

Delegacija HDZ-a u Evropskom parlamentu već je ranije reagirala saopćenjem u kojem su kritizirali Piculin amandman.

Evropski parlament osudio je jučer secesionizam lidera SNSD-a Milorada Dodika i pozvao Evropsko vijeće da uvede sankcije lideru SNSD-a i njegovim saradnicima, ali je naročitu pažnju u bh. javnosti privukla činjenica da su zastupnici HDZ-a Hrvatske glasali protiv.

Riječ je o amandmanu uz godišnji izvještaj Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta koji su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten, a za njega su glasala 504 zastupnika u EP-u.

Uvjerljiva većina u Evropskom parlamentu, uključujući i zastupnike SDP-a, podržala je amandman u kojem se, između ostalog, poziva Evropsko vijeće da uvede ciljane sankcije za Dodika i njegove saradnike u Republici Srpskoj, zbog korupcije, kontinuirane destabilizacije i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Preminula u porođajnoj sali: Ovo je porodilja, majka četvero djece ukopana je u svom selu, Tužilaštvo vodi istragu o smrti

Delegacija HDZ-a u Evropskom parlamentu već je ranije reagirala saopćenjem u kojem su kritizirali Piculin amandman.

– U ovim prelomnim trenucima za budućnost hrvatskog naroda u BiH, ali i budućnost cijele zemlje, potpuno je promašeno zaoštravanje retorike, skretanje pažnje s temeljnog pitanja izmjene izbornog zakona i pozivanje na sankcije, koje trebaju biti isključivo krajnja mjera – naglašava se u saopćenju zastupnika HDZ-a u Evropskom parlamentu.

Šef HDZ-ovih eurozastupnika Karlo Ressler za riječki Novi list dodatno je pojasnio zašto je njima ovaj amandman bio neprihvatljiv.

– Istina je da je većina EPP-a bila za, osim Slovenaca i Francuza te nekolicine Nijemaca. Ali, nije konstruktivno u ovom trenutku, dok traju pregovori o izmjeni izbornog zakonodavstva, pozivati na sankcije, čak to može postati kontraproduktivno za dogovor o onome što je za nas ključno, ravnopravnost Hrvata, i da oni mogu izabrati svoje legitimne predstavnike u BiH. Dolijevati ulje na vatru uopće nije mudro i odgovorno kada je jasno da se mora postići dogovor sva tri konstitutivna naroda. I hrvatska Vlada ima pristup za koji se mi zalažemo u Evropskom parlamentu – istakao je Ressler.

Upravo se čita:  Poznata srbijanska voditeljica pronađena mrtva

Upitan da li je onda Dodik u ovoj specifičnoj situaciji hrvatski politički saveznik ili barem važan partner odgovorio je:

– Mislim da svi razumiju da je potreban dogovor triju strana. Stoga zveckanje sankcijama nije korisno, ne pridonosi rješavanju problema koji je ne samo bitan Hrvatima, nego i za budućnost cijele BiH. Ponavljam, amandman je za nas bio deplasiran i promašen, pogotovo što se u njemu dvosmislenom formulacijom insinuira da i Hrvatska ima nekakvu agendu destabiliziranja BiH – zaključuje Ressler.

Upravo se čita:  Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor reagovala je na vijest da su zastupnici HDZ-a Hrvatske glasali protiv poručivši:

– Samo najveći Hrvati, domoljubi i Europćani u Europskom parlamentu, brane negatora genocida, zagovaratelja raspada BiH, pod sankcijama SAD, koji slavi neustavne dane RS. I uvjeravat će nas da su to eu vrijednosti – napisala je Kosor na Twitteru.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas obilježava godinu dana rada aktuelnog saziva. Tim povodom je održana i sjednica Vlade,...

Još vijesti za vas