Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

HDZ i Naša stranka protiv kandidature, reagovali i iz SDA

Nemojte propustiti

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, koji je u dva mandata bio član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, potvrdio je svoju ponovnu kandidaturu na predstojećim izborima. To je izazvalo oprečne reakcije stranaka u BiH. Dok je za jedne kandidatura legitimna, drugi kažu Komšić ponovno majorizira Hrvate u BiH.

Željko Komšić potvrdio je da će po treći put ući u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva, prenosi TV1.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić podržao je njegovu kandidaturu. Nikšić je istakao da postoji mogućnost da ljevica u Bosni i Hercegovini za predstojeće izbore izađe sa tri kandidata za člana Predsjedništva BiH te potvrdio da je Komšić legitimni kandidat ljevice.

No, kako se čini, neće sve stranke ljevice stati uz Komšića.

– Mislim da je ovo dosta nova informacija, do sada se s tim špekuliralo. Prethodni stav Naše stranke je bio da gospodin Komšić nije osoba od interesa koju ćemo podržati, mislim da se ništa tu nije promijenilo, ali će se razmatrati ova opcija i zauzeti stav po pitanju ovoga, smatra Damir Marjanović, član Naše stranke.

Oštre reakcije su došle iz hrvatskih stranaka. Komšić je, tvrdi Marinko Čavara, koristeći mogućnost da bude kandidat u dva mandata predstavljao se nelegitimno kao predstavnih hrvatskog naroda, izigravajući odredbu Ustava. To bi se moglo opet desiti, a sve to nas vodi unazad.

– Mislim da takav način, da je ta kandidatura u tom smislu da neko izigrava volju hrvatskog naroda pokazalo se dosad da je to tako gospodin Komšić uradio u dva mandata. Mislim da je to ponovno izrugivanje hrvatskog naroda u BiH. Mislim da je to udar na temelje BiH, rekao je Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH.

Iz Hrvatske stranke kažu da još nisu donijeli stav da li će imati svog kandidata, ali ni to kojeg će kandidata drugih stranaka podržati.

– Ne možemo komentirati niti jednog kandidata jer Hrvatska stranka se nije odlučila koga će podržati, da li nekog svog kandidata ili nekog kandidata iz druge stranke, kazao je Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH.

– Sve kandidature za sve funkcije u BiH i za članove Predsjedništva moraju biti u skladu sa Ustavom i moraju biti u skladu sa Izbornim zakonom. Dakle, ta kandidatura je u skladu sa Ustavom i zakonom, dakle ta eventualna kandidatura, i što se toga tiče tu stvari tako stoje, istakao je Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo