Srijeda, 22 ožujka, 2023

HDZ i SNSD izabrali Ademovića u rukovodstvo Doma naroda mimo volje Kluba Bošnjaka

Autor:Patria

Nemojte propustiti

U 12 sati počela je konstituirajuća sjednica Doma naroda PS BiH, a u tri kluba izabrano je 15 delegata. Sjednicom predsjedava najstariji delegat Sredoje Nović do izbora rukovodstva ovog doma.

U Klub Bošnjaka izabrani su Kemal Ademović, Šefik Džaferović, Safet Softić, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić, u Klubu Hrvata su Dragan Čović, Marina Pendeš, Zdenko Ćosić, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić. U Klub Srba izbarani su Sredoje Nović, Nikola Špirić, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Želimir Nešković.

Delegati su potpisali izjave o prihvatanju mandata delegata i položili zakletvu.

U ime Kluba bošnjačkog naroda obratio se Šefik Džaferović koji je kazao da je Klub održao svoju sjednicu te da su 16.02. konstituisali Klub Bošnjaka. Za predsjedavajućeg Kluba je izabran Šefik Džaferović dok zamjenik još uvijek nije.

Za predsjedavajuću Kluba Hrvata izabrana je Marina Pendeš, a za zamjenika Zdenko Ćosić.

Klub srpskog naroda za predsjednika je izabrao Sredoja Novića, a za zamjenika Snježanu Novaković-Bursać.

Za predsjedavajućeg Doma naroda PS je predložen Nikola Špirić, a dobio je podršku devet delegata što je bilo dovoljno za izbor.

Džaferović je kazao da Klub Bošnjaka za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma predložio Šefika Džaferovića. Nakon toga je riječ dobio Kemal Ademović (NIP). On je prvo pozvao sve delegate i prisutne da minutom šutnje ili na drugi način odaju počast stradalim žrtavama zemljotresa Turske i Sirije.

“U skladu sa Poslovnikom u prilici sam da predložim samog sebe na ovu poziciju. Meni su se kao jedinom delegatu koalicije trojka obratili lideri trojke”, kazao je Ademović nakon čega je pročitao pismo koje je dobio od Elmedina Konakovića, Edina Forte i Nermina Nikšića.

Replicirao je Džaferović reagirajući na dio pisma koje je pročitao Ademović.

“Niti moja politička stranka niti ja nikada ništa u BiH nismo blokirali, ali smo se uvijek borili da se poštuju ustav i zakoni ove zemlje. Meni je nezgodno što govorim kao kandidat kluba, ali u situaciji sam da diskutiram i dajem odgovore. Četiri godine protekle, zdravlje smo ostavili boreći se protiv blokada u BiH i danas oni koji hoće vlast u BiH, umjesto da se napravi jedan probosanski blok, idu sa onim koji su kočničari i ide se u zamjenu teza. Hvala bogu da su institucije BiH sačuvane, da možemo da razmišljamo o EU i NATO putu, reformama. I u BiH postoji građanska legitimacija, u FBiH građani biraju kantonalne zastupnike, pa onda u Dom naroda Parlamenta FBiH, a oni u državni dom. Ovaj prijedlog Ademovića nije protivan Poslovniku, ali je protivan ovome što ja govorim. Ukoliko želimo da ispoštujemo etničko onda se mora poštovati stav Kluba Bošnjaka. Klub Bošnjaka je predložio Šefika Džaferovića i to je stav Kluba. Svjesni smo koalicije na državnom nivou, ali smo imali potrebu da kroz ovaj prijedlog kažemo i pokažemo neke stvari. Moja poruka je svima onima koji su se tako zdušno zalagali za legitimno predstavljanje, ukoliko klubovi srpskog i hrvatskog naroda ne budu ispoštovali stav ogromne većine Kluba Bošnjaka, onda se nemojte čuditi nekoj novoj praksi koja će biti primjenjivana. Ovo će biti prvi put da bude izabran neko ko nema pdoršku Kluba. Jedan kandidat je podržao sebe. Utiremo put jednoj novoj praksi”, kazao je Džaferović.

Džaferoviću je replicirao Ademović ističući da je ovo njemu prvi put da je izabran u ovaj dom.

“Ostavljena je mogućnost da svaki delegat ima svoj prijedlog”, kazao je.

Delegat Safet Softić kazao je da ovaj dom nije dobro započeo jer je za predsjedavajućeg izabrana osoba sa crne američke liste, a u rukovodstvo PD PS BiH također osoba sa američke crne liste.

“Prijedlog Kluba Bošnjaka je Šefik Džaferović, a o njegovim referencama ne treba puno govoriti. U Klubu Bošnjaka su delegati iz četiri stranke i sa četiri glasa smo predložili Džaferovića. Kolega Ademović koji je predložio sam sebe i učinio jedan presedan, ako je u pitanju volja Kluba Bošnjaka onda to nije volja. On će glasovima delegata Kluba Hrvata i Kluba Srba biti za njega teža situacija jer je on dokazani patriota”, kazao je Softić.

Dženan Đonlagić (DF) kazao je da su pismom trojke upućenom Kemalu Ademoviću etiketirani, ali da je dobro što će intencija dva kluba Hrvata i Srba ići u pravcu da sruši ono što je do sada bio koncept rada ovog doma.

“U ovom prvom mandatu i prvoj sjednici moram iskazati zadovoljstvo da to nije uradio Klub bošnjačkog naroda da je osporio većinsku volju neka druga dva kluba. Ta praksa koja će se uvesti danas, glasanja i uvažavanja proste većine neka se i to desilo. Neka to urade oni koji su nas sve ove godine politički maltretirali, a današnje glasanje će pokazati da će se osporiti volja i prijedlog Kluba Bošnjaka”, kazao je Đonlagić.

On je kazao da treba biti sramota one koji su potpisali pismo i koji su one koji nisu dio većine nazvali blokatorima.

“Vi koji ste se godinama pozivali na određene principe, vi ste za rukovodstvo oba doma pokazali pravo lice birajući one koji su pod sankcijama”, kazao je Nović.

Prvo se glasalo za prijedlog Šefika Džaferovića koji je dobio tri glasa, protiv osam, suzdržana četiri te on nije izabran za zamjenika.

Zatim se glasalo za prijedlog Kemala Ademovića koji je predložio sam sebe. On je dobio devet glasova za, protiv tri, suzdržana tri, iz RS-a 4 za, uzdržan jedan te je Ademović izabran za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Za drugog zamjenika je predložen Dragan Čović za kojeg je glasalo devet delegata, protiv tri, uzdržano tri, iz FBiH pet za, protiv tri, iz RS-a četiri za, jedan uzdržan.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo