Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

HDZ ogorčen amandmanom u izvještaju EU: Hrvatska ima štetnu ulogu u BiH!

Nemojte propustiti

Navode kako bi se tako izbjegao “neprihvatljiv izborni inženjering i osigurao jednakopravan položaj Hrvata, kao što je i zajamčeno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom”.

Klub HDZ/EPP zagovara dogovor hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka u BiH o izbornoj reformi

Klub HDZ/EPP snažno podržava i zagovara dogovor hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka u BiH o ograničenoj ustavnoj reformi i pravednoj izmjeni Izbornog zakona”.

Saopćeno je ovo sinoć iz HDZ nakon glasovanja o godišnjem izvješću o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike.

Upravo se čita:  Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler dobitnici "Večernjakovog pečata"

Navode kako bi se tako izbjegao “neprihvatljiv izborni inženjering i osigurao jednakopravan položaj Hrvata, kao što je i zajamčeno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom”.

Stoga se Klub HDZ/EPP u Europskom parlamentu usprotivio, kako navode, “štetnom i neodgovornom amandmanu socijalista koji dolazi u presudnim trenutcima osjetljivih pregovora o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

– Umjesto da jasno pozove na reformu Izbornog zakona i uvažavanje prava Hrvata, amandman dvosmislenim formulacijama insinuira da Hrvatska kao regionalni akter ima štetnu ulogu u Bosni i Hercegovini. To je politika onih aktera koji otvoreno optužuju Hrvatsku za destabilizirajuću agendu u Bosni i Hercegovini, zbog čega je posebno neshvatljivo da amandman supotpisuje i zastupnik (Tonino) Picula – stoji u priopćenju.

Upravo se čita:  Vulić: Hvala Nešiću i Vuliću, sada se svi osjećamo sigurnije

Ističu kako Klub HDZ/EPP redovito odbija takve optužbe i podržava “konstruktivan pristup hrvatske Vlade s ciljem očuvanja cjelovitosti i postizanja pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda”.

Smatraju i da je takav konstruktivan pristup posebno važan u odlučujućim trenutcima za pronalaženje dogovora u BiH.

– U ovim prijelomnim trenutcima za budućnost hrvatskog naroda u BiH, ali i budućnost cijele zemlje, potpuno je promašeno zaoštravanje retorike, skretanje pozornosti s temeljnog pitanja izmjene Izbornog zakona i pozivanje na sankcije, koje trebaju biti isključivo krajnja mjera – zaključeno je u priopćenju.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo