Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

HDZ traži da se u Briselu dogovori način popune Doma naroda FBiH

Nemojte propustiti

– Ne može se ići u izborni proces, a da ne znamo kako ćemo provesti izborne rezultate – istaknuo je Čović.

U javnosti je nakon susreta predsjednika Europskoga vijeća Charlesa Michela s vodećim hrvatskim i bošnjačkim političarima u BiH Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem objavljeno tek kako će se u sjedištu EU-a održati još jedan sastanak u sličnome formatu s dužnosnicima iz BiH kako bi se dogovorila mapa puta eurointegracija za ovu zemlju, piše Večernji list BiH.

List navodi da je bivši belgijski premijer posjetio BiH na poticaj premijera Andreja Plenkovića kako bi se prije svega još jednom pokušalo razriješiti prijepore između hrvatske i bošnjačke strane ususret listopadskim izborima.

Dodaju da je preglasavanje hrvatskih stranaka sada moguće u Domu naroda te da je taj dom ključan za Hrvate kako bi očuvali kakvu- takvu ravnotežu u vlasti.

– Nakon što je SIP raspisao održavanje izbora za 2. oktobra jasno je da se više ne može mijenjati Izborni zakon, ali se može upravo postići tehničko rješenje oko popune Doma naroda FBiH. I to ponajprije kako bi se izbjeglo da Bošnjaci koji se lažno izjašnjavaju kao Hrvati, poput Edima Fejzića ili Anela Šahinovića iz Goražda i Bihaća, budu birani u hrvatski Klub Doma naroda, navodi Večernji i dodaje da u slučaju da bošnjačke stranke iz drugih županija gdje su Hrvati u manjinskom položaju uguraju šest od 17 izaslanika bio bi to početak političkog istrebljenja ovoga naroda iz vlasti, što bi onda pratilo i novu krizu te mogući zaplet o kojem govori Zoran Milanović.

– Inzistirali smo na tome da riješimo pitanje onih definicija popune Doma naroda koje je Ustavni sud stavio izvan snage i to će se svakako morati riješiti. Ne može se ići u izborni proces, a da ne znamo kako ćemo provesti izborne rezultate – istaknuo je Čović.

Potvrdio je to i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je također informiran o svakome potezu u novoj rundi razgovora. Istaknuo je kako se “teško može” promijeniti Izborni zakon u BiH prije jesenskih izbora.

Upravo je to jedna od ključnih točaka koje su za nastavak razgovora vjerojatno u Bruxellesu na dnevni red stavili hrvatski dužnosnici, piše Večernji.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Institucije Bosne i Hercegovine ne vide značaj dijaspore, pozivaju ih samo da glasaju na izborima

Institucije zbog kojih su građani i otišli iz zemlje, kažu iz Svjetskog saveza dijaspore, i dalje ne olakšavaju,...

Možda vas zanima i ovo