Petak, 1 ožujka, 2024

HDZ traži da se u Briselu dogovori način popune Doma naroda FBiH

Preporučeno

– Ne može se ići u izborni proces, a da ne znamo kako ćemo provesti izborne rezultate – istaknuo je Čović.

U javnosti je nakon susreta predsjednika Europskoga vijeća Charlesa Michela s vodećim hrvatskim i bošnjačkim političarima u BiH Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem objavljeno tek kako će se u sjedištu EU-a održati još jedan sastanak u sličnome formatu s dužnosnicima iz BiH kako bi se dogovorila mapa puta eurointegracija za ovu zemlju, piše Večernji list BiH.

List navodi da je bivši belgijski premijer posjetio BiH na poticaj premijera Andreja Plenkovića kako bi se prije svega još jednom pokušalo razriješiti prijepore između hrvatske i bošnjačke strane ususret listopadskim izborima.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Dodaju da je preglasavanje hrvatskih stranaka sada moguće u Domu naroda te da je taj dom ključan za Hrvate kako bi očuvali kakvu- takvu ravnotežu u vlasti.

– Nakon što je SIP raspisao održavanje izbora za 2. oktobra jasno je da se više ne može mijenjati Izborni zakon, ali se može upravo postići tehničko rješenje oko popune Doma naroda FBiH. I to ponajprije kako bi se izbjeglo da Bošnjaci koji se lažno izjašnjavaju kao Hrvati, poput Edima Fejzića ili Anela Šahinovića iz Goražda i Bihaća, budu birani u hrvatski Klub Doma naroda, navodi Večernji i dodaje da u slučaju da bošnjačke stranke iz drugih županija gdje su Hrvati u manjinskom položaju uguraju šest od 17 izaslanika bio bi to početak političkog istrebljenja ovoga naroda iz vlasti, što bi onda pratilo i novu krizu te mogući zaplet o kojem govori Zoran Milanović.

Upravo se čita:  RS se zadužila za još 22 miliona maraka, a planiraju novo već za četiri dana

– Inzistirali smo na tome da riješimo pitanje onih definicija popune Doma naroda koje je Ustavni sud stavio izvan snage i to će se svakako morati riješiti. Ne može se ići u izborni proces, a da ne znamo kako ćemo provesti izborne rezultate – istaknuo je Čović.

Potvrdio je to i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je također informiran o svakome potezu u novoj rundi razgovora. Istaknuo je kako se “teško može” promijeniti Izborni zakon u BiH prije jesenskih izbora.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Upravo je to jedna od ključnih točaka koje su za nastavak razgovora vjerojatno u Bruxellesu na dnevni red stavili hrvatski dužnosnici, piše Večernji.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas