Nedjelja, 25 srpnja, 2021

HDZ uz prešutnu saglasnost SDA uvodi ekonomski treći entitet u BiH

Nemojte propustiti

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP BiH jednoglasno je usvojen zaključak da će SDP BiH početi raditi na traženju zakonskih rješenja koja bi omogućila raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u BiH, odnosno u Federaciji BiH, prenosi novinska agencija Patria.

U svjetlu aktuelne političke krize i očitog neslaganja u vladajućoj parlamentarnoj koaliciji koja čini Vladu FBiH, čiji teret najviše nose građani FBiH, članovi Predsjedništva su zaduženi za iznalaženje zakonskih inicijativa za izmjene Izbornog zakona BiH, kako bi se uvela institucija vanrednih izbora.

Očito je da nova vladajuća koalicija, predvođena HDZ-om, a uz prešutnu saglasnost SDA, uvodi ekonomski treći entitet u BiH, time što bi HDZ imao ekskluzivno pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima u dijelovima FBiH sa većinski hrvatskim stanovništvom.

Oštro je osuđeno i nedavno imenovanje novih ambasadora naše zemlje od strane članova Predsjedništva BiH, čije imenovanje nije zavisilo od njihovog diplomatskog iskustva, kojeg nikako i nemaju, nego od toga koliko su stranački podobni. Tako ćemo u budućnosti imati situaciju da BiH u svijetu predstavljaju oni protiv kojih se vode aktivni sudski procesi ili vlasnici Internet portala koji šire mržnju među građanima BiH.

Na sjednici je usvojen Izvještaj Centralne izborne komisije SDP BiH o održanom prvom krugu unutarpartijskih lokalnih izbora po sistemu Jedan član-Jedan glas. Predsjedništvo SDP BiH je pozdravilo izborni proces, koji je, na više od 300 glasačkih mjesta širom BiH, uz visoku izlaznost članova, protekao u fer i korektnom demokratskom ozračju.

Za, do sada, vrlo uspješan izborni proces upućene su čestitke Centralnoj izbornoj komisiji, izbornim komisijama u kantonima, regijama i opštinama, ali i velikom broju aktivista SDP BiH, koji su dali svoj doprinos izbornom procesu.

U jednoj kantonalnoj i četiri opštinske organizacije SDP BiH 7. juna će biti održan drugi krug izbora, a nakon pet dana od održavanja drugog kruga bit će saopšteni potvrđeni rezultati prvih unutarpartijskih lokalnih izbora u SDP BiH, saopćeno je iz SDP-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Koliko treba četveročlanoj porodici? Smještaj u Neumu oko 700, u Makarskoj oko 1.000 KM više

Cijene koje smo izdvojili, valja napomenuti, nisu strogo zacementirane, smještaj, piće i hranu moguće je pronaći i po povoljnijim,...

Možda vas zanima i ovo