Subota, 9 prosinca, 2023

Helać: Cijena peleta i dalje je ista, 640 KM po toni, dok su iscjepana drva poskupila dodatnih 10 KM

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

– Cijena peleta i dalje je ista, 640 KM po toni, dok su iscjepana drva poskupila dodatnih 10 KM po metru, a sve zbog nedodstatka sirovine.

Drastičan skok cijena u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen je na području čitave Bosne i Hercegovine. Tako je poskupilo gorivo, prehrambene namirnice, lijekovi te druge osnovne potrepštine.

Strah da će pred jesen biti još veće cijene doveo je do toga da su se građani upustili u nabavku ogrijeva.

Glasnogovornik preduzeća “Drvosječa” Sarajevo Muhamed Helać za portal “Avaza” govorio je o ovoj temi.

Upravo se čita:  Dramatično spašavanje GSS-a na Visočici: Nakon što su proveli noć na planini, pozvali pomoć

On je kazao da je situacija takva da je došlo do određenog stagniranja.

– Nije došlo do promjena cijena, unatoč najavama. Cijena peleta i dalje je ista, 640 KM po toni, dok su iscjepana drva poskupila dodatnih 10 KM po metru, a sve zbog nedodstatka sirovine. Mi evo ne radimo čak ni danas, jer nemamo dovoljno robe za rad – kazao je Helać.

Dodao je da su radnike poslali na godišnji odmor, dok ne prikupimo dovoljno sirovine da možemo uopće raditi. Nemamo sirovine za rad, nemamo drva za cijepanje. Zbog toga je došlo do poskupljenja na tržištu i samim time do iscjepanih drva kao gotovog proizvoda. Ostali proizvodi nisu mijenjali cijenu proteklih 15-tak dana.

Upravo se čita:  Objavljena lista: Od danas možete provjeriti da li ste dobili pomoć, evo i kako!

Na pitanje odakle uzimaju sirovine, kazao je da ih prikupljaju od državnih šumarstava.

– Nedavno je bilo najava o poskupljenju peleta. Mi smo uspjeli to nekako prevladati s drugim alternativnim dobavljačima. Međutim, malo je situacija stagnirala i stala su poskupljenja zbog najave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca da će doći do zabrane izvoza. Tako, da sada smo u nekoj tampon zoni gdje se ne zna hoće li biti usvojeno ili neće. Još uvijek su dobavljači u nedoumicama. Svakako ako ne dođe do toga, čeka nas poskupljenje i najvjerovatnije da će cijene ići 20 do 30 posto na gore – kazao je Muhamed Helać za portal “Avaza”.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Bećirović sa Scholzom: Neće biti ni brzog, ni sporog razbijanja BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas u Berlinu s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom. Tokom sadržajnog razgovora,...

Možda vas zanima i ovo