Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Helez kontra zamjenika Galića: U Dejtonu jasno piše, vojske Hrvatske i Srbije ne mogu biti dio mirovne misije u BiH

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

– Hrvatska je naš susjed, važan glas na putu BiH ka euroatlantskim integracijama. No mi moramo poštovati zakone, odnosno Dejtonski sporazum – jasan je Helez.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez za Faktor je prokomentarisao izjavu svog zamjenika Slavena Galića da podržava dolazak vojnika iz Hrvatske u mirovnu misiju EUFOR-a u BiH.

– Imam izuzetno dobro saradnju s kolegom Galićem, ali to je njegov lični stav, a ne Ministarstva odbrane BiH. Kao ministar odbrane i najodgovorniji u ovom resoru mogu reći da moj stav o angažovanju vojnika iz Hrvatske proizlazi iz Dejtonskog mirtovnog sporazuma. A tamo jasno piše da vojske susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije, ne mogu biti dio mirovnih miisija u BiH. Ja sam legalista i poštujem Dejton i zakone BiH – izjavio je Helez.

Istakao je kako je to i stav međunarodne zajednice.

– Tokom nedavne posjete sva tri člana Predsjedništva BiH Briselu u tamošnjim institucijama Evropske unije jasno im je poručeno kako neće biti angažovanja vojnika iz Hrvatske i Srbije u snagama EUFOR-a – naglasio je Helez.

Dodao je kako je svjestan da je Hrvatska veoma važan međunarodni partner BiH.

– Hrvatska je naš susjed, važan glas na putu BiH ka euroatlantskim integracijama. No mi moramo poštovati zakone, odnosno Dejtonski sporazum – jasan je Helez.

Helez je još od kraja januara i teške povrede noge “van stroja”.

– Noga mi je još u gipsu. Nadam se da ću na kontroli ovog četvrtka konačno nakon 42 dana skinuti gips i u potpunosti se vratiti svojim obavezama u Ministarstvu. Uprkos ovim zdravstvenim problemima, bio sam maksimalno angažovan radeći i od kuće – rekao je on.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo