Petak, 17 rujna, 2021

Helikopteri iz RS-a večeras počinju sa gašenjem požara u Jablanici

Nemojte propustiti

Jedan helikopter izvršit će izviđanje, a drugi će gasiti požar iz zraka izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara.

U skladu sa Sporazumom o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite između Republičke uprave civilne zaštite RS (RUCZ RS) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) od 2001. godine koji je zaključen u cilju međusobne saradnje i pružanja pomoći u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od opasnosti i posljedica prirodnih i drugih nesreća, FUCZ je danas uputila zahtjev za pružanje pomoći i angažovanju helikoptera Helikopterskog servisa RS na gašenju požara na području općine Jablanica.

Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažmana helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman helikoptera za gašenje požara iz zraka.

Na Zahtjev je u veoma kratkom roku odgovoreno pozitivno te su dva helikoptera Helikopterskog servisa RS poletila iz Banja Luke i uputila se na područje općine Jablanica gdje je veliki požar zahvatio širok pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širi prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica.

Jedan helikopter izvršit će izviđanje, a drugi će gasiti požar iz zraka izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara.

Vodozahvat za gašenje požara vršit će se iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera.

Zbog izrazito visoke temperature helikopteri će početi sa gašenjem požara u 18:30 sati.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Uključen žuti meteoalarm za područje cijele BiH

Tokom dana se povećanje oblačnosti očekuje sa zapada i sjevera, pa će mjestimično padati kiša, a postojaće i uslovi...

Možda vas zanima i ovo