Subota, 13 kolovoza, 2022

Helikopteri OS BiH angažirani na gašenjima požara u općinama Konjic i Čitluk

Nemojte propustiti

Dva helikoptera opće namjene UH-1H-II i jedan tipa UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH bili su na raspolaganju za gašenje požara na navedenim lokalitetima.

Helikopterske posade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od proteklog vikenda borile su se i iz zraka gasile požare koji su aktivni na lokalitetima Boračko jezero, u Općina Konjic, i Blizanci kod Čitluka.

Angažman je nastavljen i u ponedjeljak 18. srpnja 2022. godine u rejonu Boračkog jezera. Dva helikoptera opće namjene UH-1H-II i jedan tipa UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH bili su na raspolaganju za gašenje požara na navedenim lokalitetima.

U subotu 16. srpnja na požarište u području Boračkog jezera izbačena su ukupno 22 vedara, odnosno 16,5 tona vode, a na požarištu Blizanci istog dana izbačena su 24 vedra, to jest 18 tona vode. Sutradan, 17. srpnja na požarište kod Boračkog jezera bačeno je ukupno 20 vedara, odnosno 15 tona vode.

Tijekom ponedjeljka 18. srpnja 2002. godine helikopteri su ponovo angažirani u području Boračkog jezera, gdje je i izbačeno 21 vedro, odnosno 16 tona vode.

Za potrebe ovih zadaća korišten je i suvremeni kompjutorski software NICS, koji su OS BiH implementirale u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH. Tijekom gaženja iz zraka, pripadnici 2. helikopterskog skvadrona OS BiH pridržavaju se svih propisanih standarda te su uspješno obavili prvu ovogodišnju misiju pomoći civilnim strukturama u gašenju požara u općinama Konjic i Čitluk.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Životi tri cetinjska kuma u sekundi se promijenili: Jedan je izgubio porodicu, drugi život, a treći upucao zločinca

Kako piše Standard, Nataša se borila s ubicom, koji je prvo ubio jednog sina, ali nije se uspjela obraniti...

Možda vas zanima i ovo