Utorak, 15 lipnja, 2021

Helsinški komitet u BiH: Podrška mirnom okupljanju građana

Nemojte propustiti

Arhiv (Foto: M. Muratovič)
Arhiv (Foto: M. Muratovič)

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH podržava „pravo građana na iskazivanje sopstvene volje, podržavamo pravo na slobodu izražavanja, mirnog okupljanja i manifestovanja i podvlačimo pravo zaštitnika ljudskih prava da se bore za prava pojedinaca“.

– Osuđujemo pokušaje da se diskredituju borci za ljudska prava, pozive na linč čiji su oni meta kao i ponovno izmišljanje „izdajnika“ ove ili one bosanskohercegovačke nacije.

Također očekujemo da će organi gonjenja znati razlikovati mirne demonstrante od onih koji to nisu i da neće služiti zastrašivanju građana i sputavanju osnovnih demokratskih sloboda – navodi se.

Helsinški komitet u saopćenju za javnost ističe da građani Bosne i Hercegovine već nekoliko dana protestuju iskazujući tako duboko nezadovoljstvo odnosom vlasti.

– Građani su nezadovoljni jer raste broj siromašnih, ne otvaraju se nova radna mjesta, kriminal cvjeta i ostaje nekažnjen, privatizacije su išle u korist malog broja pojedinaca, raširena je korupcija u kojoj prednjače političari koji već dvije decenije ne ispoljavaju ni volju ni sposobnost da rješavaju nagomilane probleme.
Političke partije i njihovi lideri drže pod kontrolom doslovno sve i njihov utjecaj na sve sfere života je neograničen i podveden njihovim ličnim interesima.

Osim toga, struktura vlasti je nefunkcionalna i skupa i ne odgovara potrebama i očekivanjima građana. No, uprkos svemu, vlast se sada okomila na jedan broj manifestanata koji su posegnuli za nasiljem nastojeći da kriminaliziraju opravdani narodni protest i da izbjegnu odgovornost pred onima koji su ih izabrali – navodi se u saopćenju koji potpisuje predsjednik Helsinškog komiteta u BiH Srđan Dizdarević.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo