Petak, 25 lipnja, 2021

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH osuđuje vlasti RS-a: Mjesta zločina moraju biti dostupna

Nemojte propustiti

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH osuđuje pokušaj vlasti Republike Srpske da porodicama žrtava genocida zabrane pristup mjestima na kojima je zločin genocida izvršen.

majke-srebrenice-kravice2U saopćenju Helsinškog komiteta se navodi da mjesta na kojima su počinjeni zločini tokom proteklog rata ne mogu biti tretirana kao isključivo „privatni posjedi” jer se žrtvama mora omogućiti obilazak stratišta, odavanje počasti ubijenim i podizanje spomenika žrtvama.

Dodaje se da je komemoriranje stradanja u periodu 1992.-1995. dio nastojanja da se sačuva sjećanje na žrtve, da se preživjelim olakša suočavanje s tragedijom s kojom su se suočili te da se pošalje poruka da se zločini poput onog koji se desio u Srebrenici ne smije više nikada i nigdje ponoviti.

– Snažno podržavamo nastojanja domaće i međunarodne miroljubive javnosti da se uspomena na događaje u Srebrenici, koji nesumnjivo predstavljaju najveće ratno stradanje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, očuva kao snažna poruka kako bi se zaustavile sve fašisoidne i genocidne tendencije i pojave ma gdje se one pojavile.

Smatramo krajnje opasnim pokušaje da se negira zločin genocida počinjenog u Srebrenici i apelujemo na sve političke lidere, vjerske velikodostojnike i na sve građane da doprinesu da se obilježavanje genocida u Srebrenici i uspomena na žrtve počinjenog zločina učine trajnom obavezom u nastojanju da svijet više nikada ne bude suočen sa strahotama koje su se desile u Srebrenici – navodi se u saopćenju Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH .

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snažno nevrijeme praćeno gradom zahvatilo područje Jahorine

Prema najavama meteorologa, danas je u pojedinim područjima u BiH moguće nevrijeme, pljuskovi, grmljavina i grad. Nevrijeme praćeno gradom i...

Možda vas zanima i ovo