Nedjelja, 2 listopada, 2022

Hemikalije u plastici nas truju i mijenjaju nam gene!

Nemojte propustiti

Sadašnje spoznaje mogle bi biti tek vrh ledenog brijega, upozoravaju znanstvenici i posebno ističu opasan utjecaj na hormone kod nerođene djece

rengen_rendgen_380151S1Jedna od najopsežnijih studija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorava da neke hemikalije koje služe za bolju savitljivost i podatnost plastike, a gotovo nas svakodnevno okružuju u kući, automobilu ili su prisutne u hrani, mogu prouzročiti brojne bolesti, smanjenu plodnost i urođene mane djeteta. Među njima su ftalati, bisfenoli i retardanti…

Hemijske tvari koje se nalaze u dječjim igračkama, kozmetici, plastičnim podovima ili plastičnoj masci automobila, kreditnim karticama, mobitelima, kompjuterima mogu, među ostalim, prouzročiti rak dojke, astmu, neplodnost i malformacije ploda, ali i druge posljedice po zdravlje, piše u izvješću SZO-a.

Zbog toga se čak predlaže zabrana tih hemikalija kako bi se zaštitile buduće generacije. Tvrde da je “razumno sumnjati” da hemijske tvari poput ftalata štete ženskoj plodnosti, a povezuje ih se s porastom raznih dječjih bolesti, uključujući leukemiju.

Pod sumnjom su i bisfenoli koji se nalaze u brojnim predmetima koje svakodnevno upotrebljavamo, uključujući limenke za razna pića te sunčane naočale. Ti umjetni spojevi utječu na prirodne hormone koji su ključni za naš rast, razvoj i cjelokupno zdravlje, naglašavaju znanstvenici.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže kako “postoje vrlo čvrsti dokazi” da u životinja ti spojevi mogu ometati hormon štitnjače, odnosno prouzročiti oštećenje mozga, smanjiti inteligenciju, kao i mogućnost koncentracije te povećati hiperaktivnost i opasnost za autizam.

Tako je već ranije utvrđena moguća povezanost pesticida i raka prostate. Pesticidi su mogući krivci i za debljinu dojenčadi ako su im žene bile izložene tokom trudnoće, a postoji povezanost i s rakom dojke. U izvješću UN-ove agencije prije desetak godina bilo je rečeno da postoje samo “slabi dokazi” o utjecaju kemikalija koje pomažu elastičnosti plastike na zdravlje.

No, autori novog izvješća ne dvoje o toj činjenici i kažu da razne kemikalije predstavljaju globalnu prijetnju za ljude i životinje, od kojih mnoge nisu identificirane i detaljno proučene. Neke od njih, primjerice, udišemo s prašinom ili ih jednostavno unosimo preko vlastitih ruku. Svjetska zdravstvena organizacija ovim je izvješćem naprosto prekinula rasprave o “mogućoj” šteti i ustvrdila da “hemikalije izazivaju bolesti, a za neke postoje čvrsti dokazi o štetnosti”.

Izvješće “State of the Science of Endocrine-Disrupting Chemicals” najopsežije je te vrste jer se ne fokusira na samo jednu bolest i jednu hemikaliju, nego se procjenjuju svi dokazi o utjecaju takvih tvari na zdravlje.

Ono kaže da su različiti organski sustavi osjetljivi na tzv. endokrine kemikalije, posebice se to odnosi na rad hormona, odnosno kontrolu, razvoj i funkciju reproduktivnih organa i tkiva te na reguliranje metabolizma i sitosti. “Djelovanjem na te sustave te tvari mogu prouzročiti pretilost, neplodnost ili smanjenu plodnost, probleme s učenjem, te teškoće s pamćenjem, a u odrasloj dobi dijabetes ili kardiovaskularne bolesti, ali i mnoge druge”.

Znanstvenici upozoravaju da ovo što se trenutno zna može biti tek vrh ledenog brijega jer očito postoje i druge opasnosti. Upozoravaju na ključnu ulogu hormona u razvoju tkiva i organa, što dakako utječe na nerođenu i oni vrlo malu djecu koja osobito mogu biti osjetljiva na te tvari. Izvješće su gotovo dvije godine radili međunarodni stručnjaci koji su supoređivali i procjenjivali brojne studije na tu temu.

Pojavnost astme u dječjoj dobi više se nego udvostručila u posljednjih 20 godina i vodeći je uzrok hospitalizacija kod djece, kažu znanstvenici. Određene urođene mane poput onih na muškim spolnim organima također su u porastu, kao i pojavnost leukemije u dječjoj dobi ili rak mozga i testisa, kažu zdravstvene statistike. Zbog toga SZO ističe da su očito ugrožene i životinjske te biljne vrste i poziva na dodatna istraživanja, pa i na moguću zabranu ili barem veće ograničavanje njihove upotrebe.

Dr. Maria Neira, direktorica za javno zdravstvo i okoliš SZO-a, kaže kako suvremena znanost pokazuje da su širom svijeta zajednice izložene hemikalijama koje ometaju endokrini sistem i zato mogu biti rizične. Imamo odgovornost za buduće generacije, naglašavaju.

EU pokušava doći do dogovora o tome kako što jednostavnije prepoznati te štetne kemikalije kako bi što učinkovitije bila regulirana i njihova upotreba. Kao što se očekivalo, Udruga kemijske industrije u Velikoj Britaniji već se oglasila uz napomenu da se te iste tvari i prirodno pojavljuju u, primjerice, pivu, čokoladi i kafi, što također može utjecati na hormone čak i više nego umjetne. No, SZO smatra da rizik treba svesti na najmanju moguću mjeru.

(Jutarnji.hr)

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo