Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Hennessey pozvala Pavića da prizna prošlost i izgradi spomenik ubijenoj djeci Prijedora

Nemojte propustiti

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey pozvala je gradonačenika Prijedora Marka Pavića da izgradi spomenik ubijenoj djeci Prijedora nesrpske nacionalnosti tokom 1992. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

– Nisam u Prijedoru danas, ali pozivam gradonačelnika i građane da priznaju prošlost i izgrade spomenik ubijenoj djeci – napisala je Hennessey.

Iz inicijative Jer me se tiče navode da pomažu roditeljima da konačno naprave spomenik dostojan nedužnih 102 djece koja su ubijena u svom gradu.

– Potrebni smo roditeljima ubijene djece da svojim prisustvom u Prijedoru, sa bijelom trakom oko rukava, pružimo podršku u njihovim nastojanjima da se spomenik dječacima i djevojčicama izgradi.

Peticija za izgradnju spomenika je po protokolu predana prošle godine, međutim, gradska skupština u Prijedoru se do danas nije izjasnila o inicijativi roditelja ubijene djece o gradnji spomenika. Međunarodni dan bijelih traka će, navodi se, biti i “oblik protesta protiv ovakvog postupanja lokalnih vlasti”.

Bijele trake nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina – ističu u inicijativi “Jer me se tiče”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao Igor Crnadak: Peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik je “notorna glupost”

Crnadak naglašava da je peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik "notorna glupost". Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak...

Možda vas zanima i ovo