Srijeda, 22 ožujka, 2023

Hercegovac Blažo ubio rukama mečku, ali ga sad proganja medo!

Nemojte propustiti

Hercegovac koji je doživio svjetsku slavu nakon što je sjekiricom ubio medvjedicu, postao je simbol snage i hrabrosti.

Iako je za Blaža Grkovića (48) iz sela Vrba kod Gacka čuo cijeli svijet, iako ne postoji društvena mreža na kojoj nema njegove slike, iako ima pregršt obožavalaca i poštovalaca, a postao je čak i zaštitno lice jedne fabrike vode, Blažo kaže da je i dalje običan čovek.Blažo danas čuva ovce, neprestano vodeći borbu sa medvjedima i vjeruje da je naša sudbina isključivo i samo u božjim rukama.

Događaj koji je bez daha ostavio svjetsku javnost dogodio se 24. maja na planini Volujak. Dok je neustrašivi Hercegovac tjerao jariće, iznenada se iz grmlja pojavio medvjed i uhvatio ga za nogu. Sjekiricom, koju je slučajno ponio, udario je Blažo medvjeda po glavi, a kada su pali jedan na drugog, počela je krvava borba iz koje je Blažo, na svu sreću, izašao kao pobjednik.

“Kada mi je zagrizla ruku ja sam je iz sve snage udario u potiljak. Više se nije micala. Tada sam izvadio ruku iz njenih čeljusti i pozvao ženinog brata, kome sam, onako sav pogubljen, rekao da zove policiju umjesto Hitne pomoći. Nakon toga nikoga nisam mogao ni nazvati jer mi se telefon natopio krvlju. Srećom, ljekar je ubrzo stigao”, kaže ovaj neustrašivi Hercegovac.

O tome da mu se ruka našla u medvjeđim čeljustima svjedoče brojni ožiljci od 43 zuba, koliko se našlo u njegovom tijelu. Hrabri Hercegovac, inače otac dvoje djece, poslije viteškog poduhvata nastavlja svoju borbu sa medvjedima.
“Nakon što sam ubio medvjedicu, ostao je medo. Sada mi skoro svaku noć u goste dođe kako bi mi se osvetio za gubitak ljepše polovine. Redovno mi odnese po jednu ovcu iz tora”, kazuje ovaj heroj.

Blažo, koji odaje utisak mirnog, povučenog i porodičnog čovjeka, iznenada je postao svjetski poznat, a njegovo ime se našlo u mnogim britanskim, ruskim, njemačkim, austrijskim, francuskim i švajcarskim medijima. Kao pravi primjer srpskog domaćina, protekle nedjelje proglašen je i za zaštitno lice vode “heaven- rajska voda” iz Čajniča. Njemu je ta čast pripala upravo zbog toga što je jedinstven, običan, a toliko hrabar čovjek.

Supruga Mirjana, sin Stevan i kćerka Svetlana kažu da su jednako ponosni na glavu kuće koliko i cijeli narod koji je saznao da je Grković učinio nemoguće. Članovi porodice kroz šalu dodaju da su znali da je Blažo hrabar, ali da nisu baš vjerovali da je snažniji i od medvjeda.

Nakon herojskog poduhvata, od lovačkog društva Blažo je na poklon dobio i kožu medvjedice koju je ubio.
“Lovci su naknadno pronašli medvjedicu. Odrali su je i kao trofej mi poklonili kožu. Trenutno za nju pribavljam dokumentaciju kako bih je legalno preparirao”, kaže naš sagovornik, dodajući da mu je nakon svega, ipak, veoma žao što je morao da usmrti medvjeda.
Prisjećajući se kobnog dana, Grković kaže da je tek sada, poslije toliko vremena, svjestan šta je moglo da mu se dogodi, ali da zahvalnost duguje samo bogu i svecima Ćirilu i Metodiju.

“Nakon što sam izašao iz bolnice, gdje sam proveo 21 dan, otišao sam u znak zahvalnosti u manastir Svetih Ćirila i Metodija, u Kolašin. Tamo me je dočekao iguman Joilo, koji mi je dao blagoslov da sve što mi se dogodilo iznesem u javnost”, završava Blažo za “Alo!” svoju neobičnu priču.

Blaže Grković (Foto: Srna)
Blaže Grković (Foto: Srna)

(Alo.rs)

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo