Subota, 22 siječnja, 2022

Hercegovački portal tvrdi: Hrvatska i Srbija su postigle konsenzus o BiH

Nemojte propustiti

U analizi hercegovačkog portala Dnevnik.ba se zaključuje da će Izetbegovićevi planovi o „pretvaranju Federacije BiH u bošnjački entitet“ teško proći, jer je posjeta Dodika i Čovića Vučiću, nakon Dodikove posjete Plenkoviću i Milanoviću, jasan znak kako su Hrvatska i Srbija, zapravo, postigle konsenzus o Bosni i Hercegovini.

Posjeta Dodika i Čovića Vučiću, nakon Dodikove posjete Plenkoviću i Milanoviću, jasan je znak kako su Hrvatska i Srbija, zapravo, postigle konsenzus o Bosni i Hercegovini, piše mostarski portal Dnevnik.ba.

– Nikad bh. tronožac ne može stajati na dvije noge i ne treba to raditi nego u sve razgovore treba uključiti sve tri strane i poštovati državu BiH, njenu strukturu i hijerarhiju – rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, reagirajući na činjenicu da nije pozvan u Beograd na sastanak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dnevnik.ba piše da bi se na prvu moglo zaključiti da Izetbegović ispravno rezonira i kako je napokon pokazao da shvata da BiH ne može opstati ukoliko tri konstitutivna naroda u BiH nisu u svemu jednakopravna.

Portal, dalje, navodi da je tronožac izvrsna metafora za BiH. Ako su tri elementa koja ga čine jednakopravna, odnosno jednako snažna, onda je i sam tronožac čvrst, stabilan i dugovječan. Ukoliko je jedan od elemenata oslabljen, onda se urušava cijela struktura i izvjesno je da će se tronožac slomiti. Pojednostavljeno, tri konstitutivna naroda moraju biti u svemu jednakopravna.

Dakle, Izetbegović je u pravu kad kaže kako „bh. tronožac ne može stajati na dvije noge“. No, ono što Izetbegović ne prihvata, navodi se u analizi, jeste odgovornost za činjenicu da je upravo „on predvodnik politike koja aktivno radi sve što je u njenoj moći da slomi jednu nogu tronošca“.

– Upravo je Izetbegović taj koji jednom od tri konstitutivna elementa BiH oduzima politička i ustavom zajamčena prava. Politika koju predstavlja Izetbegović, pokušava Hrvatima oduzeti pravo na legitimno političko predstavljanje, nameće im člana Predsjedništva BiH, prijeti spuštanjem fenomena Komšić na niže razine, nastoji obesmisliti postojanje Doma naroda FBiH, teži pretvaranju Federacije BiH u unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom, građanima BiH hrvatske nacionalnosti nameće kolektivnu krivicu zbog u ratu počinjenih zločina… – piše Dnevnik.ba, uz napomenu da je bošnjačka politika izgubila (ili gubi) podršku međunarodnog faktora za pretvaranje BiH u dvonacionalnu, srpsko-bošnjačku državu.

U analizi se zaključuje da će Izetbegovićevi planovi o „pretvaranju Federacije BiH u bošnjački entitet“ teško proći, jer je posjeta Dodika i Čovića Vučiću, nakon Dodikove posjete Plenkoviću i Milanoviću, jasan znak kako su Hrvatska i Srbija, zapravo, postigle konsenzus o Bosni i Hercegovini.

Također, hrvatska diplomatija nastavlja lobirati kod zapadnih partnera da se osigura poštivanje načela konstitutivnosti u BiH, što, također, zagovara i srpska strana. Time bošnjačka politika postaje sve više i više usamljena u svojim težnjama da pretvori (F)BiH u vlastitu nacionalnu poludržavu.

Naposljetku, Izetbegović će morati prihvatiti da je BiH uistinu politički tronožac koji tvore tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Sva tri naroda polažu jednako pravo na BiH, imaju jednako pravo birati svoje političke predstavnike, kao i jednako pravo na odlučivanje o budućnosti zemlje.

Dakle, ne govorimo o političkim stankama, kako se to često zlonamjerno podmeće, nego upravo o narodima koji žive u BiH, pa je BiH danas propala država upravo zato što njene institucije ne odražavaju strukturu stanovništva, što se najmanje jedan narod pokušava izgurati iz institucija, što se institucije uništavaju ako se njima ne može ovladati, piše mostarski portal.

Više s weba

Izdvajamo

Izvjestilac njemačkog Bundestaga: Dodikova politička karijera gotova je do oktobra

Ako napadaš Dejton i gospodina Schmidta ne napaš samo njih već i Njemačku i EU i tu više nema...

Možda vas zanima i ovo