Subota, 16 listopada, 2021

Hercegovinu napustilo više od 1.600 mladih

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Zbog velike nezaposlenosti, sve veće besperspektivnosti i nemogućnosti pronalaska zaposlenja, mladi iz naše zemlje, posebice iz Hercegovine, po uzoru na djedove gastarbajtere, odlaze “trbuhom za kruhom” u zemlje Evropske unije i Amerike.

Frapantan je podatak da se samo u posljednjih nekoliko mjeseci više od 600 mladih, među kojima je veliki broj bračnih parova s djecom, iselilo iz Livna u potrazi za poslom. Uglavnom je riječ o Hrvatima, koji imaju prednost da s hrvatskim pasošem slobodno putuju zemljama EU i traže posao, piše Dnevni avaz.

– U Tomislavgradu je još drastičnija situacija. U posljednje vrijeme iselilo se više od 1.000 osoba, uglavnom mladih, i taj trend se nastavlja. Nisu to samo oni sa srednjom školom ili zanatom. Ima ih i s fakultetskim diplomama – kazali su u Tomislavgradu za Avaz.

Većina njih odlazi u Njemačku, Austriju, Kanadu, Irsku i Poljsku, gdje na radilištima zarađuju i do 3.000 eura mjesečno.

Spomenik gastarbajteru, ističu u Tomislavgradu, nikad nije bio aktuelniji kao sada. Upravo, s lokalne autobuske stanice na kojoj se nalazi taj spomenik stotine mladih odlaze iz rodnog kraja u potrazi za poslom.

Iz autoprijevozničke firme “Ćićko Commerce” iz Tomislavgrada, čiji autobusi redovno voze uglavnom prema Minhenu, i sami su potvrdili ovu situaciju, kazavši da su njihove linije za Njemačku uvijek pune.

– To je očito i sigurno je da se taj broj povećava. Hrvatska putovnica je puno pomogla da ljudi slobodno mogu ići raditi u EU. Nažalost, po meni se vraćaju u 70-te godine, kada su gastarbajteri mahom odlazili vani na rad. No, i ovo je prilika za njih – kaže Marko Kovačević, suvlasnik ove firme.

Prije desetak godina u Drvar se bilo vratilo 8.000 Srba i Hrvata. Danas ih ima 3.500. Ovakvih primjera, također, ima i u Mostaru.

– Moji prijatelji, mladi bračni par, prošlog mjeseca su zatvorili firmu u Mostaru, prodali su stan i otišli za Njemačku. Ona je tamo dobila posao medicinske sestre, ugovor i službeni auto. On će prvo savladati njemački jezik i vjerujem da će posao brzo dobiti – kaže jedna Mostarka, piše Dnevni avaz.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo