Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Hiljade “malina respiratora” uništeno u SAD-u jer nisu imali odobrenje za upotrebu

Nemojte propustiti

Prije samo nekoliko dana u američkoj državi Floridi uništen je veliki broj kineskih respiratora ACM812A, koji su u Bosni i Hercegovini postali poznati pod nazivom kao “Malina respiratori”, po kompaniji za berbu malinu „Srebrna malina“ u vlasništvu tv voditelja Fikreta Hodžića koji ih je uvezao za premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH.

Razlog za uništenje ovih respiratora je što u SAD nisu dobili odobrenje za upotrebu.

Video uništavanja respiratora ACM812A, koje proizvodi kineska kompanija Aerospace Changfeng, snimljen je prošle sedmice u Miamiju dok su istovarani na odlagalište otpada u South Dadeu. Beijing Aerospace ChangFeng Ltd, model ACM812A, nije bio na listi od 86 modela respiratora koje je FDA (Američka agencija za lijekove i hranu) odobrila za hitnu upotrebu.

Novinarima “Local 10 News” rečeno je da se radi o aparatima proizvođača “Beijing Aerospace Changfeng Ltd.” iz Pekinga, dakle, riječ je o potpuno isitm respiratorima koje je uvezla Vlada FBiH na čelu s Fadilom Novalićem. Prema informacijama, cijena jednog uređaja koji su kupljeni u SAD iznosila jea 26 hiljada dolara (oko 42.000 KM) tokom najveće potrebe za respiratorima prošlog proljeća. S druge strane, podsjetimo da je Vlada FBiH jedan respirator platila više od 100.000 KM, dakle dva i po puta više od cijene za koji su nabavljeni u SAD.

FDA kaže da se bilo koji medicinski uređaj bez odobrenja ne smije koristiti, pa su mogućnosti ili ga iznijeti iz zemlje ili odnijeti na uništavanje. Zaključak je da je jeftinije bilo uništiti respiratore ACM812A.

“Misteriozno” uništavanje respiratora je preraslo u svojevrsni skandal o kojem izvještavaju lokalniji mediji u Miamiju.

Slučaj u BiH

Zbog nabavke istih respiratora, tačnije 100 komada koji su plaćeni 10,5 miliona KM pred Sudom BiH u toku je suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću i ministri finansija FBiH Jelki Milićević.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo