Srijeda, 20 listopada, 2021

Hiljade pušaka, pištolja i revolvera: Zašto građani bh. entiteta Republika Srpska u kućama drže oružje?

Nemojte propustiti

U MUP-u RS kazali su da su stanovnici ovog bh. entiteta najviše registrovali pištolje te lovačke puške sa neolučenim i olučenim cijevima.

Veliki broj građana bh. entiteta Republika Srpska posjeduje neku vrstu oružja, što potvrđuju i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prema kojima je od početka prošle godine do danas registrovano više od 13.000 različitih vrsta pušaka, pištolja i revolvera koji pripadaju kategoriji “B”.

Razlozi za držanje oružja su različiti, tvrde upućeni, a najveći broj oružja kako kažu kupljen je da bi se njihov vlasnik osjećao bezbjednije, ali ima i onih kojima služi za lov, sport, a nerijetko je i dio porodičnog nasljeđa, piše “Glas”.

U MUP-u RS kazali su da su stanovnici ovog bh. entiteta najviše registrovali pištolje te lovačke puške sa neolučenim i olučenim cijevima.

– U 2020. godini registrovano je 8.977 komada vatrenog oružja kategorije “B” u vlasništvu fizičkih lica, dok je ove godine registrovano 4.075 komada oružja te kategorije – pojasnili su u MUP-u RS-a.

Lani je prema podacima MUP-a prijavljeno i 231 trofejno oružje koje pripada kategoriji “C”.

– Riječ je o onesposobljenom oružju kojeg je ove godine prijavljeno 156 komada – rekli su u MUP-u RS.

Sociolog Vedran Francuz smatra da broj oružja koji je registrovan u vrijeme pandemije sociološki fenomen karakterističan za naše prostore.

– Ima nekoliko faktora koji utiču na građane da se odluče za posjedovanje oružja, a to su posljedice oružanih sukoba i ratnih zbivanja na ovim prostorima, porast kriminala, ali i tradicija – kazao je Francuz za “Glas Srpske”. Tvrdi da su vlasnici oružja u većini slučajeva muškarci koji žele dodatnu dozu bezbjednosti za sebe i svoje najmilije.

– Mi smo tradicionalno i konzervativno društvo u kojem se njeguje nasljedstvo i osjećaj pripadnosti porodici. Nemali je broj onih koji su pištolj ili pušku naslijedili od oca ili djeda. Postoje slučajevi da se oružje desetinama godina prenosilo sa oca na sina – ispričao je Francuz.

Prema njegovim riječima, kod građana koji posjeduju oružje pretka koji se borio u nekom od proteklih ratova izražen je faktor ponosa, koji je posebno karakterističan za područje Kozare i Hercegovinu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predizborna ili predratna retorika u BiH: Šta ako MUP RS okruži kasarne OS BiH?

Nije mali broj onih koji smatraju da su Dodikove prijetnje samo „predizborna retorika” koja, kako kaže socilog Kukić, u...

Možda vas zanima i ovo