Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Hiljade turista traže spas od apokalipse: U Sirinceu posljednje pripreme za “Sudnji dan”

Nemojte propustiti

Turisti iz cijelog svijeta pohrlili su u malo turističko mjesto Sirince, u blizini Izmira u Turskoj.

izmir

Desetine hiljada ljudi pristižu u ovo selo vjerujući da je ono jedino koje će, uz selo Bugarach na jugu Francuske, ostati netaknuto za vrijeme apokalipse koja bi, prema nekim vjerovanjima, trebala nastupiti u petak, 21. decembra, kada se završava kalendar drevne civilizacije Maja. U selu Sirince traju posljednje pripreme za “sudnji dan”.

Ovo malo turističko mjesto je za sada mirno, a turisti još uvijek mogu pronaći prazne pansione. Pored policije i osiguranja na ulicama Sirincea moguće je vidjeti i veliki broj predstavnika domaćih i stranih medija.
Kassie Welch došla je iz Njemačke, a u izjavi za agenciju Anadolija rekla je da je u Tursku stigla kako bi jednu semdicu provela u Kusadasiju, ali je istakla da će 21. decembra biti u Sirinceu.
“Ne vjerujemo da će taj dan nastati smak svijeta, ali ćemo u petak biti ovdje kako bi se dobro zabavili” rekla Welch.
Aydin Akgun je Turčin koji je također došao iz Njemačke. Prema njegovim riječima, Sirince je medijska atrakcija i došao je jer ga je interesovalo šta se ovdje zapravo događa. “Naravno da se neće dogoditi smak svijet. Život će se nastaviti dalje” rekao je Akgun.
Novinar Wall Street Journala Joe Parkinson, koji je stigao u Sirince kako bi napravio reportažu o “predstojećem Sudnjem danu”, kazao je novinaru Anadolije da je selo veoma dobro pripremljeno za dolazak turista, ali da ipak ne može pretpostaviti šta će se desiti u slučaju da dođu mase ljudi.
“Trgovci u Sirinceu su se jako dobro pripremili. Prodaju interesantne i inspirativne stvari. Imao sam priliku da vidim “piće Sudnjeg dana” i “posljednji meni”, kazao je Parkinson i dodao kako ne vjeruje da će se dogoditi smak svijeta, jer ne postoje dokazi za to. “Isto tako ne postoji ni dokaz da će ovdje doći hiljade ljudi. Kao što vidite hoteli su još uvijek prazni. Mislim da će ovdje iznenađenje biti upravo to što u petak neće biti posjećeno” rekao je Parkinson.

 

Više s weba

Izdvajamo

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru. Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj,...

Možda vas zanima i ovo