Četvrtak, 25 travnja, 2024

Hiljadu oboljelih u RS prijeti kolektivnim samoubistvom!

Preporučeno

Oboljele je posebno razljutila nedavna izjava ministra zdravlja RS Slobodana Stanića da netko ne može dobivati naknadu samo zato što je na kemodijalizi, nego jedino ako mu je narušeno stanje tako da ne može obavljati posao.

Teški bubrežni bolesnici u Republici Srpskoj zakazali su štrajk za 4. rujan, a oko 1.000 njih koji redovno dolaze na kemodijaliznu terapiju, ističe kako im nije preostalo ništa nego da život stave na kocku, prenosi Dnevni avaz.

Upravo se čita:  Otac maloljetnika koji je ustrijeljen u Starom Gradu nudi 10 hiljada eura za informacije o napadaču

Oboljele je posebno razljutila nedavna izjava ministra zdravlja RS Slobodana Stanića da netko ne može dobivati naknadu samo zato što je na kemodijalizi, nego jedino ako mu je narušeno stanje tako da ne može obavljati posao.

– Prekinut ćemo tretman kemodijalize. Mnogi to karakteriziraju kao kolektivni pokušaj samoubojstva, ali mi nemamo drugi izlaz. Svjesni smo da riskiramo život. Pitali su nas zašto se nismo odlučili na štrajk glađu, ali mi smo na takvom tretmanu svaki dan. Nećemo odustati. Nadležni u RS tvrde da mi nismo invalidi. Ovog puta ćemo im pokazati da jesmo, kazao je za Avaz član Udruženja dijaliznih, transplantiranih i kroničnih bubrežnih bolesnika RS Aleksandar Radun.

Upravo se čita:  Potukle se sestre u Cazinu, jedna završila u bolnici, druga u pritvoru

On objašnjava da bolesnici u ovom entitetu terapiju primaju svaki drugi dan po četiri sata, što je dovoljno tek toliko da se održavaju u životu, a nemaju pravo na bilo kakvu invalidninu.

– To je nezamislivo bilo gdje u civiliziranom svijetu. Svatko bi želio da je zdrav, ali ako je nekoga već zadesio ovakav problem, onda društvo treba preuzeti barem minimalnu brigu o bolesnom čovjeku. Umjesto toga, vlasti u RS daju milijune maraka kojekakvim firmama, a građani umiru obespravljeni, dodao je Radun.

Upravo se čita:  Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

pacijent

(Dnevno.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas obilježava godinu dana rada aktuelnog saziva. Tim povodom je održana i sjednica Vlade,...

Još vijesti za vas