Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Histerija u Srbiji zbog loše kritike filma ‘Dari iz Jasenovca‘, planiraju tužiti LA Times: ‘Negiraju genocid‘

Nemojte propustiti

Bit će tužba, ali je to američka tužba, od strane Amerikanaca, nema veze s nama, a još ćemo vidjeti hoće li se to raditi i u ime žrtava i onih koji su prošli taj logor ili će se raditi nešto drugo, ali će, u svakom slučaju biti tužba.

Srpski film o ustaškom logoru Jasenovac, “Dara iz Jasenovca”, dobio je izrazito negativne kritike u Americi. Kako piše beogradski tabloid Informer “najužasnija je ona kritika da je film neskrivena srpska nacionalistička propaganda”.

– Sad se sve to analizira i razmatra, gledamo sve elemente, to je dosta ozbiljno i kompleksno, jer govorimo o ozbiljnoj uvredi za sve žrtve i negiranju genocida. To više nema veze ni s filmom, to je sve otišlo u potpuno suludu sferu. Oni su već dobili odgovor istoričara na to pisanije, ali mislim da ćemo se morati time ozbiljnije pozabaviti, jer se tako radi u ozbiljnim zemljama. Tako nešto ne smije se dozvoliti. To više nije pitanje filma i kritike, nego to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH. Bit će tužba, ali je to američka tužba, od strane Amerikanaca, nema veze s nama, a još ćemo vidjeti hoće li se to raditi i u ime žrtava i onih koji su prošli taj logor ili će se raditi nešto drugo, ali će, u svakom slučaju biti tužba. Jer ovo je sad već prekrupno, to već više nije ni samo stvar filma – kaže Antonijević.

Autor teksta u ‘LA Timesu’ Robert Abel napravio je još jednu, kako to režiser kaže, materijalnu grešku, navodeći da su u filmu Nada i Dinko Šakić prikazani kao brat i sestra u incestu.

Insert iz filma

– To je isto paradoks, jer cijela ta priča ima svoju svrhu, to dvoje se ljubilo, doživjelo romansu, uživalo u životu dok su klali ljude po logoru. I to je njemu dokaz da je to, kao, pretjerivanje i dokazuje da je to antihrvatski film. Ali tu nismo pretjerali ništa, to je tako bilo. Još pogrešno i navede da su to brat i sestra, a iz filma je jasno da nisu, jer se u filmu jasno kaže da je ona Luburićeva sestra… To je materijalna greška iz koje pokušava izvesti zaključak da je to antihrvatski film, ali to me manje interesira u odnosu na to što je napisao da sam na silu ugurao djecu i Srbe u priču. To nema što dalje da se komentira – navodi režiser.

Na pitanje hoće li film biti prikazivan u Hrvatskoj odgovara:

– Studio 101 će njima ponuditi film za prikazivanje u Hrvatskoj, a hoće li oni htjeti, to je drugo pitanje. Mi ćemo im sad ponuditi i zatvorenu novinarsku projekciju, pa neka gledaju i neka pišu što hoće. Dat će bog da neko vidi film, pa da mi objasni šta je antihrvatsko u filmu. Mi nemamo što da se krijemo. E, sad, ako oni neće, to je drugo pitanje – zaključuje režiser Antonijević.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo