Utorak, 2 lipnja, 2020

Historija duga 73 godine: Pet stvari koje naprosto morate znati o Celtiksima!

Nemojte propustiti

Ovo je bh. ambasador koji ima mjesečnu platu od nevjerovatnih 17.000 KM

Plate bh. ambasadora se uglavnom kreću između sedam i devet hiljada KM, sa manjim ili većim odstupanjima, u zavisnosti...

Avaz tvrdi: Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zamijenili ugovore o kupovini respiratora?

Kako tvrdi Tužilaštvo BiH, Hodžić je nakon transakcije stupio u posao s firmom BTL Medical i 14. aprila, kao...

Hadžikadića razočarala opozicija, Konaković iznenađen poručuje: Mirsad prizemno i neiskreno napada opoziciju, otvara front

Nakon izjava profesora Hadžikadića oglasio se i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković koji je sa ostalim čelnicima stranaka...

Objavljeni dokumenti Tužilaštva Bosne i Hercegovine: Ovako su Novalić, Solak i Hodžić dogovarali nabavku respiratora iz Kine!?

Tužilaštvo BiH vjeruje da je ova grupa sklapanjem ugovora sa "Srebrenom malinom" omogućila stjecanje i zadržavanje protupravne imovinske koristi...

Možete ih voliti ili mrziti, ali Boston Celtics imaju dugu historiju u košarkaškom svijetu. Zapravo ove ekipa je postojala i prije nego je NBA liga uopće i osnovana. Kako ove godine izgleda da će imati odličnu sezonu, hajde da malo pregledamo neke interesantne podatke vezano za ovu legendarnu franšizu poznatu po svojim zelenim dresovima.

1. Historija Celtiksa: Boston Celtiksi su osnovani 1946.godine, kao jedan od originalnih osam timova u ligi. Od tada oni su osvojili 17 šampionskih prstenova, što ih čini najusjpešnijim timom u istoriji NBA lige.

Kelti su dominirali NBA ligom tokom kasnih 50-tih godina prošlog vijeka, kada ih je predvodio legendarni centar, Bill Russell. Zajedno sa velikim brojem drugih pripadnika poznate Kuće Slavnih, Celtiksi su uspjeli da osvoje osam uzastopnih šampionskih prstenova NBA lige tokom 60-tih godina prošlog veka.

2. Velika Trojka: Tokom 80-tih godina, Celtiksi su imali još jedan vrlo uspešan period na terenu, kada su osvajali šampionsko prstenje ‘81, ‘84 i ’86-te godine. Ovaj uspjeh u mnogome je zavisio od dinamičnih igrača koji su činili čuvenu “Veliku Trojku”: Larry Bird, Kevin McHale i Robert Parish. U periodu kada je NBA liga imala veliki broj odličnih igrača i timova (sjetimo se Michael Jordana, Isiah Thomasa, itd.), ova tri igrača su uspjela da ostvare impresivan rezultat prije svega zahvaljujući nevjerovatnom timskom duhu koji su imali na terenu i van njega.

Bird, Hale i Parish nisu jedina “Velika Trojka” Boston Celtiksa koja je punila novinske stupce. Zapravo prema nekim rangiranjima koje je napravio Bleacher Report, ovaj dinamični trio je tek drugi najbolji trio koji je ikada igrao za Boston Celtikse tokom njihove duge istorije.

3. Momci iz Bostona: Celtiksi su jedan od dva tima u NBA koji se nikad nije selio iz originalnog grada iz kog je potekao i gde je osnovan. Od 1946-1955 godine, Celtiksi su igrali u Boston Areni, da bi se tada preselili u čuveni Boston Garden, gdje su igrali od 1955-1995. godine. 1995. godine sagrađen je impresivni novi TD Garden kao zamjena za Boston Garden i to je mjesto gdje Boston Celtiksi i hokejaški tim Boston Bruinsi sada igraju.

Posebno je interesantno da su vlasnici TD Gardena nedavno javno izrazili želju da se uključe u industriju sportkog klađenja, što je dovelo do diskusije oko sukoba interesa. Vlasnici i dalje traže partnere u vidu mobilnog operatera koji bi mogao da pruži usluge klađenja u državi Massachusetts, ali su takođe izjavili da je “integritet sporta i igre od najveće važnosti i da neće ništa uraditi kako bi stvorili konflikt interesa”.

Iako su onlajn kazina postala nevjerovatno popularna u državi Massachusetts i dalje nije legalno da se kladi na sportske događaje. Ipak, proces legalizacije je u toku te se ovo pravilo vrlo lako može promjeniti tokom 2020. godine, sa fokusom na tehnologiju mobilnih uređaja, koja bi omogućavala stanovnicima ove države da se klade na sportske događaje širom države.

4. Pobjedi Los Angeles: Ne možemo pričati o historiji Boston Celtiksa bez da pomenemo njihovo legendarno rivalstvo sa Los Angeles Lakersima. Ova dva tima su igrala svoje prvo finale NBA lige još davne 1959. godine, i od tada su se sastajali u finalima još 12 puta. Celtiksi su dobili devet od tih dvanaest susreta, ali je LA na samo jedan prsten daleko da stigne Boston po broju titula. Poslednje Finale koje su odigrale ove dve ekipe je bilo 2010. godine, kada su Lakersi uzeli prsten nakon 7 utakmica.

5. Srećko Leprikon: Srećko je maskota Celticsa preko 50 godina. Celtiksi su tako nazvani kao omaž Irskom naslijeđu koje postoji u Bostonu i Srećko je deo logo-a Celticsa još od ranih dana organizacije. Navijači koji dolaze na utakmice Bostona, mogu često da vide Srećka na terenu kako izvodi akrobacije i zakucavanja kako bi razveselio publiku.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Komšije u šoku: Mustafa upucao u glavu svog rođaka Edina zbog međe?

Nesuglasice između Mustafe i Edina navodno su trajale godinama, a krvavi pir koji se desio u nedjelju započeo je...

Ovo je bh. ambasador koji ima mjesečnu platu od nevjerovatnih 17.000...

Plate bh. ambasadora se uglavnom kreću između sedam i devet hiljada KM, sa manjim ili većim odstupanjima, u zavisnosti od destinacije. Međutim, za razliku...

Floyd je umro na brutalan način zbog novčanice od 20 dolara,...

Policajac koji ga je pritisnuo koljenom i tako držao najmanje sedam minuta, Derek Chauvin, u svom je dosjeu unutrašnje kontrole imao 18 prijava. Detalji...

Preorali teren misleći da su ispali iz lige, a onda su...

– Baš smo željeli da posadimo krompir, a onda je stigla vijest da ostajemo u ligi – napisali su oni, te dodali da su...

Ove Bosanke svrstane su među najperspektivnije lidere u Švedskoj

Čelna organizacija za liderstvo u Švedskoj rangira 75 najistaknutijih mladih žena (20-35 godina) koje su dostigle rukovodeće pozicije - Imam ogroman respekt za žene koje...

Možda vas zanima i ovo