Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Historijska posjeta srbijanskog premijera Tirani: Vučić dočekan uz najviše državničke počasti

Nemojte propustiti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, na poziv albanskog kolege Edija Rame, doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posjetu Tirani, što je prva posjeta jednog srbijanskog premijere Albaniji.

Srbijansku delegaciju na čelu sa predsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem, na aerodromu “Majka Tereza” u Tirani dočekao je zamjenik premijera Albanije Niko Peleshi, a potom, ispred Palate Brigada uz najviše državničke počasti dobrodošlicu mu je poželio i premijer Edi Rama, kao i ostali albanski zvaničnici.

Nakon svečanog dočeka, uz intoniranje nacionalnih himni dvije države i počasnu smotru, slijede razgovori dvojice premijera, koji će se nakon toga na zajedničkoj konferenciji obratiti medijima.

Sa premijerom Srbije u Tiranu doputovala je i potpredsjednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je i najavljeno, nakon sastanka sa Edijem Ramom, srbijanski premijer će održati sastanke sa predsjednikom Albanije Bujarom Nishanijem, predsjednikom Parlamenta Ilirom Metom, te gradonačelnikom Tirane ujedno i liderom opozicije Lulzimom Bashom .

Prvi dan posjete premijer Vučić završiće susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Tokom drugog dana posjete predviđeno je učešće premijera Vučića na Bečkom ekonomskom forumu (Vienna Economic Forum – Tirana Talks 2015), na kome će prisustvovati i premijeri ostalih zemalja regiona.

– U Tirani sigurnosne mjere podignute na najviši nivo –

Povodom dvodnevne posjete Vučića, u glavnom gradu Albanije su poduzete visoke mjere sigurnosti.

Albanska policija saopćila je da će zbog posjete Vučića sigurnosne mjere u gradu biti na najvišem nivou. Brojne ulice u Tirani su zatvorene, a angažovan je veliki broj policajaca.

Mediji u Albaniji mjere sigurnosti povodom dolaska Vučića porede sa onima za vrijeme dolaska pape Franje u albanski glavni grad. U medijima je moguće vidjeti naslove poput “Vučić blindirao Tiranu”, “Vučić alarmirao albansku policiju” i slično.

Vučićeva posjeta Tirani je već označena kao historijska zbog činjenice da je to prvi dolazak jednog srbijanskog premijera u tu zemlju u historiji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo