Četvrtak, 25 travnja, 2024

Historijski dan: Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članicu EU!

Preporučeno

BiH je službeni zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji u februaru 2016. godine.

Članovi Evropskog vijeća dali su danas zeleno svjetlo. Bosna i Hercegovina je zvanično dobila status kandidata za članicu Evropske unije.

Ovo je, prema riječima mnogih, historijski dan za našu državu.

Priključivanje političkoj i ekonomskoj zajednici evropskih država, uz pristupanje NATO-u, smatra se jednim od najvažnijih političkih ciljeva BiH. Evropska unija prepoznala je BiH kao potencijalnog kandidata još od odluke Evropskog vijeća i sjednice održane u Solunu 2003. godine.

Upravo se čita:  Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

BiH je službeni zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji u februaru 2016. godine.

Pred vlastima je i dalje aktuelan zahtjev da se implementira 14 prioriteta, a među njima su da se osigura da se izbori provode u skladu s evropskim standardima, osigurati rezultate u rada na svim nivoima Mehanizma koordinacije i poboljšanje institucionalnog okvira, uključujući i ustavnu reformu. Tu su i uvjeti unapređenja funkcioniranja pravosuđa, jačanja borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te uspostavljanja učinkovite koordinacije upravljanja granicama, jačanje zaštite ljudskih prava, garantiranje slobode izražavanja i medija, poboljšanje zaštite ranjivih kategorija društva te osiguranje završetka reformi javne uprave, prenosi N1.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora, evo šta je poručila

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije "Black Tie 2" u Sarajevu, puštena je na slobodu. Podsjetimo, Helić...

Još vijesti za vas