Utorak, 31 siječnja, 2023

Historijski dan: Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članicu EU!

Nemojte propustiti

BiH je službeni zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji u februaru 2016. godine.

Članovi Evropskog vijeća dali su danas zeleno svjetlo. Bosna i Hercegovina je zvanično dobila status kandidata za članicu Evropske unije.

Ovo je, prema riječima mnogih, historijski dan za našu državu.

Priključivanje političkoj i ekonomskoj zajednici evropskih država, uz pristupanje NATO-u, smatra se jednim od najvažnijih političkih ciljeva BiH. Evropska unija prepoznala je BiH kao potencijalnog kandidata još od odluke Evropskog vijeća i sjednice održane u Solunu 2003. godine.

BiH je službeni zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji u februaru 2016. godine.

Pred vlastima je i dalje aktuelan zahtjev da se implementira 14 prioriteta, a među njima su da se osigura da se izbori provode u skladu s evropskim standardima, osigurati rezultate u rada na svim nivoima Mehanizma koordinacije i poboljšanje institucionalnog okvira, uključujući i ustavnu reformu. Tu su i uvjeti unapređenja funkcioniranja pravosuđa, jačanja borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te uspostavljanja učinkovite koordinacije upravljanja granicama, jačanje zaštite ljudskih prava, garantiranje slobode izražavanja i medija, poboljšanje zaštite ranjivih kategorija društva te osiguranje završetka reformi javne uprave, prenosi N1.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo