Subota, 18 rujna, 2021

Historijski događaj: Zajednički iftar i namaz u obnovljenoj džamiji u Gacku – FOTO

Nemojte propustiti

[wonderplugin_gallery id=”401″]

Zajedničkim iftarom u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Gacko sinoć je počeo cjelovečernji program proklanjavanja obnovljene gradske džamije u Gacku, javlja Anadolu Agency (AA).

Iftaru su prisustvovali mostarski muftija Salem ef. Dedović, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, glavni imam Medžlisa IZ Dubrovnik Salkan ef. Herić, potpredsjednik Sabora IZ u BiH Ramiz Jelovac, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kao i izabrani politički predstavnici Bošnjaka na području istočne Hercegovine, javlja Anadolu Agancy (AA) .

Džamija Mehmed spahije Zvizdića porušena je 1992. godine. Obnovljena je zahvaljujući nesebičnom zalaganju Bošnjaka Gacka raseljenih širom Bosne i Hercegovine i dijaspore.

“Ovo večeras možemo nazvati povijesnim događajem jer je ovo prvi zajednički iftar i zajedničko klanjanje namaza u džamiji koja je prije nekoliko godina bila samo gomila kamenja”, istaknuo je predsjednik Medžlisa IZ Gacko Enis Tanović.

Podsjetio je kako mnogi Bošnjaci nisu očekivali da će džamija biti obnovljena i da će se u njoj jendog dana obavljati namaz.

“Iskoristili smo priliku mubarek mjeseca ramazana da ovaj uspjeh možemo objaviti našoj javnosti”, kazao je Tanović.

On smatra da će obnova vjerskog života u Gacku biti jaka poruka svima da je život Bošnjaka i suživota sa pripadnicima drugih vjeroispovijesti moguć.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo