Subota, 23 listopada, 2021

Hit među Amerikancima: Bosanac i Austrijanac prave domaći ajvar

Nemojte propustiti

ajvar

Evropski kuhari Fred Regal i Muharem Dedić u SAD-u prave jedinstven umak koji je već postao brend pod imenom „Majka Ajvar“, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Muharem Dedić iz BiH u Rochester je došao 1999. godine, a njegova majka još uvijek živi u BiH.

– Ona je pravila ajvar i zapravo tako je sve počelo – priča Muharem koji objašnjava da umak nosi ime Majka Ajvar upravo zbog svih majki koje prave ovakav umak.

Sastojci su jednostavni, puno paprike, patlidžana, pečene crvene paprike, luka, začina, a može se koristiti na hljebu, tjestenini ili bilo kojem mesu.

majkaajvar

Austrijanac Fred Regal kazao je da ljudi sa Balkana znaju šta je ajvar, ali da Amerikanci ne znaju dovoljno. Regal je vlasnik cetering firme (proizvodnja i dostava hrane), a prije godinu Muharem je predložio da pokušaju sa proizvodnjom ajvara.

Prošli su dug proces dobivanja dozvola i prava za proizvodnju. U januaru su svoj proizvod konačno prodali mnogim lokalnim prodavnicama.

– Mislim da smo mi jedini koji prave ovakav umak u Sjedinjenim Američkim Državama, ali naš umak je domaći, izrađen u Rochesteru. Tamo odakle mi dolazimo, mamina hrana je najbolja – rekao je Dedić.

Dnevno proizvode 400 tegli, a za svaku seriju potrebna su tri sata. U jednoj seriji napune 160 tegli.

Njihov proizvod može se pronaći u Minnesoti, Wisconsinu, Iowi, a pokušavaju proširiti tržište na sve države.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo