Subota, 28 siječnja, 2023

Hitno povećati plate u realnom sektoru od 100 do 400 KM

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Udruženje poslodavaca Federacije BiH uputilo je inicijativu za hitnu parlamentarnu porceduru o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima i o porezu na dohodak u ovom entitetu, kojima će biti omogućeno povećanje plata u realnom sektoru od 100 do 400 KM.

Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ove povećane neto plate privredna društva i privrednici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plate ide direktno radnicima, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

U saopštenju se navodi da su izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH usaglašene sa Savezom samostalnih sindikata BiH.

Iz Udruženja poslodavaca podsjećaju da je kroz sedam potpisanih kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora, minimalna plata povećana na iznos od 630 do 775 KM, u zavisnosti od djelatnosti, što je značajno povećanje u odnosu na iznos minimalne plate koju je utvrdila Vlada FBiH.

Predlaženim izmjenama i dopunama zakona nastoji se obezbijediti značajnije povećanje ne samo minimalne, nego svih plata u realnom sektoru u FBiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo