Četvrtak, 25 travnja, 2024

Hitno povećati plate u realnom sektoru od 100 do 400 KM

Autor:Srna

Preporučeno

Udruženje poslodavaca Federacije BiH uputilo je inicijativu za hitnu parlamentarnu porceduru o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima i o porezu na dohodak u ovom entitetu, kojima će biti omogućeno povećanje plata u realnom sektoru od 100 do 400 KM.

Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ove povećane neto plate privredna društva i privrednici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plate ide direktno radnicima, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Upravo se čita:  Uloge se mijenjaju: Dio Bosne i Hercegovine koji je jučer prošao dobro, sutra će biti na najvećem udaru vremenske promjene

U saopštenju se navodi da su izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH usaglašene sa Savezom samostalnih sindikata BiH.

Iz Udruženja poslodavaca podsjećaju da je kroz sedam potpisanih kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora, minimalna plata povećana na iznos od 630 do 775 KM, u zavisnosti od djelatnosti, što je značajno povećanje u odnosu na iznos minimalne plate koju je utvrdila Vlada FBiH.

Upravo se čita:  Muriz Memić pozvan na saslušanje u policiju

Predlaženim izmjenama i dopunama zakona nastoji se obezbijediti značajnije povećanje ne samo minimalne, nego svih plata u realnom sektoru u FBiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora, evo šta je poručila

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije "Black Tie 2" u Sarajevu, puštena je na slobodu. Podsjetimo, Helić...

Još vijesti za vas