Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Oglasili se ambasadori Kvinte nakon poteza zvaničnika iz Republike Srpske!

Nemojte propustiti

Odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke ustavnih sudova u bilo kojoj zemlji, konačne su i obavezujuće i moraju se implementirati. Prečesto to nije bio slučaj.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije te Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini izdale su zajedničko saopćenje o odluci predstavnika zvanične Banje Luke da blokiraju rad i donošenje odluka u institucijama BiH zbog odluka Ustavnog suda BiH.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

– Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona. Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira s koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele vidjeti. Oni su ti koji osjećaju stvarne posljedice odnosa koje BiH ima s drugim zemljama i međunarodnom zajednicom. To, također, šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju.

Odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke ustavnih sudova u bilo kojoj zemlji, konačne su i obavezujuće i moraju se implementirati. Prečesto to nije bio slučaj.

Rješenje pitanja sastava Ustavnog suda je moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su Mišljenje EU i Pribeov izvještaj.

Razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u Parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, najbolji je način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju nezavisnog pravosuđa i jasne podjele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija.

Mi ostajemo na raspolaganju da podržimo sve iskrene napore s ciljem pozitivnog iskoraka.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo