Subota, 16 listopada, 2021

Hladnoća i suša ugrozili proizvodnju instant kafe

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Ekstremni vremenski uslovi ugrozili su proizvodnju kafe u Vijetnamu, najvećem svjetskom izvozniku zrna kafe Robusta, koja se koriste za dobijanje instant kafe, prenosi Tanjug.

Veoma hladno vrijeme i suša doveli su do pada proizvodnje u 2013/14. od osam posto na godišnjem nivou na 1,37 miliona tona, izjavio je za France-Presse potpredsjednik Vijetnamske asocijacije za kafu i kakao (VICOFA) Do Ha Nam.

Proizvodnja kafe Arabica takođe je ugrožena zbog niskih temperatura na sjeveru zemlje, navodi on, dodajući da je na usjeve zrna Robusta u centralnom dijelu zemlje prošle godine uticala i suša, koja je oštetila više od 34.000 hektara u centralnom Vijetnamu.

“Hladnoća je posljednjih mjeseci ozbiljno pogodila proizvodnju kafe u sjeverozapadnoj provinciji Son La, gdje je oštećeno 1.300 hektara Arabice (10 posto ukupne proizvodnje)”, rekao je Nam.

Vijetnam je 2012. izvezao 1,73 miliona tona kafe u vrednosti od 3,67 milijardi dolara, uključujući više od 50 posto svjetske kafe Robusta. Ta zemlja je drugi po veličini proizvođač kafe u svijetu, nakon Brazila.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vukanović: Ovdje nema ko da ratuje, sirotinji dosta rata

"On je najveći neprijatelj RS i srpskog naroda! On je izdajnik! Jeste li vidjeli gdje da se ide u...

Možda vas zanima i ovo