Petak, 30 rujna, 2022

HNS komentarisao Erdoganovu poruku o izbornom zakonu

Nemojte propustiti

“HNS primjećuje kako se takva šutnja nastavlja i povodom nedemokratskih poruka stranih dužnosnika te da ne postoje reakcije tzv. građanskih bošnjačkih i međunarodnih predstavnika…”

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS) regovao je na održavanje novih protesta ispred Ureda visokog predstavnika (OHR), a osvrnuo se i na jučerašnju izjavu Recepa Tayyipa Erdogana da ne podržava nametanje Izbornog zakona BiH.

HNS se također osvrnuo na nove proteste koji su planirani za večeras u 17:30 sati ispred OHR-a, a organizatori su pozvali građane da izađu i dignu glas protiv daljih etničkih podjela u društvu.

Ove proteste je HNS nazvao “nastavkom koordiniranih pokušaja političkih predstavnika Bošnjaka iz jula za uspostavu antidejtonskog unitarnog poretka na štetu Hrvata i svih drugih naroda koji se protive dominaciji brojnijeg bošnjačkog naroda”.

“Viziju antidejtonske unitarne Bosne i Hercegovine već desetljećima šire svi ključni bošnjački politički lideri. Sistemsko narušavanje stabilnosti Bosne i Hercegovine i njenog osnovnog koncepta – države tri jednakopravna konstitutivna naroda zajedno sa svim ostalim građanima – za cilj ima isključivanje nebošnjačkih naroda iz glavnih političkih i privrednih procesa”, rekli su oni.

Komentarisali su i jučerašnju posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana prilikom koje je rekao da ne podržava intervenciju Christiana Schmidta u Izbornom zakonu BiH.

“Podrška predsjednika Turske Erdogana 6. septembra u Sarajevu vodećim bošnjačkim krugovima i njegove poruke uperene protiv zapadnih demokratija i sistema vrijednosti ohrabruju politike bošnjačkih radikala, ubrzavaju antidejtonske procese i produbljuju nepovjerenje među konstitutivnim narodima. HNS smatra kako sistem vrijednosti i politički stavovi koje “naši prijatelji” s istoka glasno promoviraju u Sarajevu su antidejtonske, neprijateljske i nedobrodošle u državi koja želi postati članica EU i NATO-a. Nažalost, svojim stavovima daju potporu i nedemokratskim akterima i zagovaraju neizvjesno političko razdoblje u Bosni i Hercegovini. Našoj domovini su potrebni partneri koji će poslati poruke za izgradnju povjerenja i međusobnog razumijevanja kako bi se očuvalo društvo i zajednička država Bosna i Hercegovina”, naveli su.

Oni još jednom iznose tvrdnju da je stvorena atmosfera nezapamćenog govora mržnje, poziva na nasilje i sukobe te huškanja upućenog cijelom hrvatskom narodu.

“HNS primjećuje kako se takva šutnja nastavlja i povodom nedemokratskih poruka stranih dužnosnika te da ne postoje reakcije tzv. građanskih bošnjačkih i međunarodnih predstavnika. Tim povodom, HNS ocjenjuje kako daljnje podlijeganje nedemokratskim političkim stavovima zemalja Organizacije islamske suradnje (OIC) predvođene Turskom, uličnim pritiscima i prijetnjama nasiljem može do kraja narušiti vjerodostojnost institucije OHR-a”, istakli su.

Podsjećaju na stav da je konstitutivnost naroda, uz legitimno političko predstavljanje, temeljna ustavna kategorija s kojom se ne može trgovati niti je bilo tko može eliminirati.

“Na kraju, HNS poziva međunarodnu zajednicu na jačanje praćenja političke situacije u Bosni i Hercegovini, koja je potrebna kako bi se, prije svega, uklonili svi oblici diskriminacije konstitutivnih naroda i svih ostalih građana Bosne i Hercegovine sukladno odluci Ustavnog suda o nužnosti legitimnog predstavljanja na svim administrativno političkim razinama u Bosni i Hercegovinu kao i svim presudama Evropskog suda za ljudska prava”, zaključili su u saopćenju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jasmila Žbanić: Zašto neću glasati za Željka Komšića

- Ovaj put neću glasati za Komšića jer mislim da njegov izbor ne bi donio bilo šta dobro BIH...

Možda vas zanima i ovo