Nedjelja, 26 ožujka, 2023

HNS usvojio novu deklaraciju: Traže se promjene ustava, Izbornog zakona, RTV servis na hrvatskom jeziku…

Autor:Fena

Nemojte propustiti

U deklaraciji se ponovo spominje i javni RTV servis na hrvatskom jeziku.

Hrvatski narodni sabor BiH danas je u Mostaru za svog predsjednika većinom glasova ponovno izabrao za svog predsjednika Dragana Čovića.

Usvojio je i deklaraciju u kojoj je izrazio “privrženost hrvatskog konstitutivnog naroda i krovne političke organizacije Hrvata u BiH temeljnim evropskim vrijednostima i ustavnim načelima BiH te nedvosmislenu opredijeljenost punopravnom članstvu BiH u Evropskoj uniji (EU) i Sjevernoatlantskom savezu (NATO)”.

Kako se dalje navodi u deklaraciji, HNS BiH će se u svome radu nastaviti zalagati za daljnju decentralizaciju političke, fiskalne i ekonomske moći sukladno zahtjevima za integriranjem BiH u EU.

HNS BiH je “upozorio kako unitarističke i separatističke tendencije predstavljaju grube nasrtaje na ustavni poredak BiH, ali i realnu opasnost za opstojnost hrvatskog naroda u BiH”.

– HNS BiH ostat će posvećen procesu ustavne reforme i izmjena Izbornog zakona BiH u skladu s natkrovljujućim načelima Daytonskoga sporazuma i Ustava BiH, odlukom Ustavnoga suda u predmetu U-23/14 (“Ljubić”) i svim presudama Evropskog suda za ljudska prava, čime će se osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba i svih drugih građana u BiH.

Ograničene promjene Ustava BiH i izmjene Izbornog zakona BiH moraju osigurati legitimno političko predstavljanje i jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda na svim administrativno-političkim nivoima u BiH, u tijelima i institucijama ustavno namijenjenim legitimnom demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda -poručili su iz HNS-a.

HNS BiH podsjeća da je “u proteklom pregovaračkom razdoblju Venecijanska komisija pozitivno ocijenila prijedlog pregovaračkoga tima HNS-a BiH za ograničenu izmjenu Ustava BiH za Predsjedništvo i Dom naroda BiH”.

Svi budući pregovori, navodi se u Deklaraciji, moraju biti vođeni isključivo s ciljem opstojnosti i uspostavljanja potpune političke ravnopravnosti Hrvata s drugim konstitutivnim narodima u BiH.

– Sadašnji sastav klubova konstitutivnih naroda u suprotnosti je s načelima definiranim odlukama Ustavnoga suda BiH. HNS BiH smatra kako je potrebno uspostaviti potpuno novi model popunjavanja klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH, kako bi se u cijelosti implementirala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu U-23/14 – smatraju u HNS-u.

U deklaraciji se navodi kako će HNS BiH dosljedno poštovati postojeći institucionalni i teritorijalni integritet BiH te da, s tim u vezi, BiH mora slijediti primjer evropskih država koje svoj poredak temelje na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, koja je dio europske pravne stečevine, i koja omogućuju usklađivanje kolektivnih prava s individualnim, ljudskim i građanskim pravima i slobodama.

Posebno poglavlje je posvećeno demografiji i “opstojnosti Hrvata u BiH”, ali i obrazovanju u kojem se navodi da će se “HNS BiH i njegovi legitimni politički predstavnici lokalne samouprave i kantona zalagati za školstvo i obrazovanje na hrvatskome jeziku i u skladu s hrvatskim programom te sukladno međunarodnim standardima”.

– Kao suveren narod u BiH, Hrvati imaju pravo na školstvo i obrazovanje na hrvatskome jeziku i po hrvatskom programu. Očuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta u školstvu i obrazovanju ne ugrožava identitet drugih konstitutivnih naroda i manjinskih zajednica u BiH – navodi se.

U deklaraciji se ponovo spominje javni RTV servis na hrvatskom jeziku.

– HNS BiH će nastaviti snažno se zalagati za osnivanje javnoga RTV servisa koji program emitira na hrvatskom jeziku i s programskim sadržajima koji objektivno i afirmativno reproduciraju društveni, nacionalni i kulturni identitet Hrvata u BiH, koji ga u njegovim specifičnostima čine prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim u medijskom prostoru BiH – navedeno je u Deklaraciji.

Kompletan tekst deklaracije HNS-a BiH možete pogledate na linku.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sabrana djela Bojana Prodana: “Već ubijao, tukao povratnike, maltretirao policiju. Kako je na slobodi?”

Iz policije su nam rekli da je uhapšeni inicijala B.P. od ranije poznat policiji po vršenju krivičnih djela razbojništva Policija...

Možda vas zanima i ovo