Nedjelja, 1 listopada, 2023

Hoće li BiH dobiti budžet, CIK čeka novac za izbore

Preporučeno

Bez budžeta nema ni sredstava za CIK BiH, odnosno za izbore.

Kolegij Vijeća ministara Bosne i Hercegovine postigao je nedavno dogovor da se državni budžet pripremi do 25. aprila.

Kolegij čine Zoran Tegeltija (SNSD) te Bisera Turković (SDA) i Vjekoslav Bevanda (HDZ). Informaciju je potvrdila upravo Turković, naglašavajući da je to pozitivno te ukoliko do toga dođe bit će riješeno i pitanje finansiranja predstojećih izbora u BiH.

Upravo se čita:  "Ne vidim ništa sporno": Doktor iz Brčkog priznao da je ispod fontane zakopao kosti žrtve

“Ministarstvo finansija i trezora priprema uporedo Dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine i Nacrt budžeta za 2022. godinu. Po završetku oba ova dokumenta bit će upućeni VIjeću ministara BiH na usvajanje, ali ne možemo precizirati datum dok se ne okončaju sve procedure i tehničke korekcije koje su u toku”, kaže ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Bez budžeta nema ni sredstava za CIK BiH, odnosno za izbore.

Upravo se čita:  Odbijen još jedan zahtjev Dodikovih advokata za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović

“Neki su gluhi telefoni radili, jednostavno dopisujemo se sa našom institucijiom. Čini mi se da se radi više o tome da se nešto ne uradi nego što postoji stvarna želja da se nešto napravi”, smatra Ahmet Šantić, član CIK-a BiH, prenosi FTV.

I tako dvadeset dana pred raspisivanje izbora. Iz CIK-a BiH se nadaju da bi Vijeće ministara BiH u srijedu moglo osigurati sredstva. Ako se rješenje ne pronađe, posla bi moglo biti i za državno tužilaštvo.

Upravo se čita:  Pismo namjere Centralne banke BiH: Traže zemljište za izgradnju Glavne jedinice Sarajevo, ponude se mogu slati do 16. oktobra

“Ja ne bih baš volio biti na mjestu onoga koji svojim postupcima i radnjama onemogućava ostvarivanje biračkog prava. Svako zna svoju obavezu pa mislim da ćemo vrlo brzo upoznati i nadležne u Tužilaštvu, prethodno obaviti razgovore, da prejudiciramo, da ne bismo imali nemili ishod koji nikom ne bi odgovarao”, dodaje Šantić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da...

Možda vas zanima i ovo