Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Hoće li BiH dobiti budžet, CIK čeka novac za izbore

Nemojte propustiti

Bez budžeta nema ni sredstava za CIK BiH, odnosno za izbore.

Kolegij Vijeća ministara Bosne i Hercegovine postigao je nedavno dogovor da se državni budžet pripremi do 25. aprila.

Kolegij čine Zoran Tegeltija (SNSD) te Bisera Turković (SDA) i Vjekoslav Bevanda (HDZ). Informaciju je potvrdila upravo Turković, naglašavajući da je to pozitivno te ukoliko do toga dođe bit će riješeno i pitanje finansiranja predstojećih izbora u BiH.

“Ministarstvo finansija i trezora priprema uporedo Dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine i Nacrt budžeta za 2022. godinu. Po završetku oba ova dokumenta bit će upućeni VIjeću ministara BiH na usvajanje, ali ne možemo precizirati datum dok se ne okončaju sve procedure i tehničke korekcije koje su u toku”, kaže ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Bez budžeta nema ni sredstava za CIK BiH, odnosno za izbore.

“Neki su gluhi telefoni radili, jednostavno dopisujemo se sa našom institucijiom. Čini mi se da se radi više o tome da se nešto ne uradi nego što postoji stvarna želja da se nešto napravi”, smatra Ahmet Šantić, član CIK-a BiH, prenosi FTV.

I tako dvadeset dana pred raspisivanje izbora. Iz CIK-a BiH se nadaju da bi Vijeće ministara BiH u srijedu moglo osigurati sredstva. Ako se rješenje ne pronađe, posla bi moglo biti i za državno tužilaštvo.

“Ja ne bih baš volio biti na mjestu onoga koji svojim postupcima i radnjama onemogućava ostvarivanje biračkog prava. Svako zna svoju obavezu pa mislim da ćemo vrlo brzo upoznati i nadležne u Tužilaštvu, prethodno obaviti razgovore, da prejudiciramo, da ne bismo imali nemili ishod koji nikom ne bi odgovarao”, dodaje Šantić.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodik najavio kandidaturu na izborima, hoće li CIK odbiti ovjeru?

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović zaprijetio je da će Komisija odbiti ovjeru učešća Milorada Dodika i Dragana...

Možda vas zanima i ovo